Följ oss på sociala medier:
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Vill du ha filmisk action och spänning? Läs då Björn Paqualins trilogi...”Läs mer
”... kul läsning, skön hämndkänsla...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”En spännande bok som inte är den typiska spänningsromanen utan utspela...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”En realistisk och kärleksfull berättelse med ett persongalleri som kän...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Deckare om kärlek, svek och maktlystnad

Nu finns Kristina Appelqvist deckare Minns mig som en ängel i bokhandeln. En bok som hon själv beskriver som feelgood-deckare i universitetsmiljö.

Med sina fyra tidigare deckare har Kristina Appelqvist vunnit många trogna läsare. Nu utkommer Minns mig som en ängel – hennes första bok på Piratförlaget och en helt ny deckare om falska förhoppningar, maktlystnad, svek och kärlek. Boken är den första delen i en ny deckarserie om den akademiska världen och tar plats i Skövde och Skaraborg.

Minns mig som en ängel träffar vi forskaren Helena Waller, som befinner sig på Bjertorps Slott med en litterär stiftelse. Under kvällen avslöjar ordföranden i styrelsen att han vet vem ska få årets Nobelpris i litteratur och nästa morgon hittas en av styrelsens medlemmar död. Helena Waller dras in i ett morddrama där hon sakta inser att den oberäknelige mördaren är ute efter fler offer.

För Kristina Appelqvist uppstod Minns mig som en ängel ur tre spretiga grundidéer, vilka till sist bakades samman till en intrig. Den första gällde Helena Wallers roll som hemlig talskrivare, den andra gällde de återkommande spekulationerna om en läcka i Svenska Akademien och den tredje handlade om den danska författarinnan Karen Blixen.

– Så småningom såg jag hur dessa idéer skulle hänga ihop och passa med de personer och de miljöer jag tänkt ut för Minns mig som en ängel, berättar Kristina Appelqvist.

Liksom i Kristina Appelqvists tidigare böcker utspelar sig Minns mig som en ängel i universitetsmiljö. Detta beror dels på att Kristina Appelqvist länge har arbetat i den akademiska världen och kan miljön utan och innan, men det är också en miljö hon finner speciell på flera sätt.

– Eftersom vissa delar av den akademiska världen är konservativ och inte förändras särskilt mycket kan många känna igen sig i mina böcker oavsett när och var man läst vid ett universitet, säger Kristina Appelqvist och menar att även den oinvigde kan lockas att läsa om universitetsvärlden, just för att den utifrån kan uppfattas som sluten och svår att förstå.

Hon tillägger att universitetsvärlden är väldigt hierarkisk och fylld av många begåvade och viljestarka människor som ofta hamnar i konflikt med varandra, om till exempel makt eller pengar till viktiga forskningsprojekt.

– För mig som författare är det är lockande att försöka fånga det speciella spelet mellan forskare och andra nyckelpersoner inom akademin – och det inspirerar också till många deckarintriger.

Kristina Appelqvist skulle beskriva sina deckare som ”feelgood-deckare i universitetsmiljö” där spänningen byggs runt själva berättelsen och där människors hemligheter oväntat kommer i dagen och får ödesdigra konsekvenser.

– Jag vill ge läsaren en trevlig och underhållande läsupplevelse trots att jag skriver deckare, ungefär på samma sätt som man upplever en feelgood-film. Därför är mina deckare inte särskilt bestialiska eller våldsamma, trots att det inträffar ett eller flera mord, säger hon och tillägger att den elitistiska universitetsvärlden kombineras med det mysiga, enkla småstadslivet i Skaraborg.

– Jag hoppas det skapar en särskild feelgood-känsla. Som en blandning av Morden i Midsomer och Kommisarie Morse!

Men för att få ihop en deckare krävs en hel del förarbete. Kristina Appelqvist börjar alltid med att göra en hel del research, samt försöka mejsla fram intrigen och de stora dragen i handlingen. Inspirationen kommer från egna upplevelser och erfarenheter från den akademiska världen.

– Jag tror också att det mesta som händer omkring mig omedvetet fyller på inspirationstanken. Egna eller andras upplevelser, möten med olika slags människor, samtal som jag lyssnar till – allt detta finns ju att ösa ur och fantisera vidare kring när jag jobbar med min fiktiva berättelse.

När Kristina Appelqvist sedan väl börjar skriva, försöker hon att skriva varje dag för att inte tappa tråden. Första tredjedelen av manuset tar längst tid, innan berättelsen kan ses i sin helhet.

– Självklart går det sedan lite upp och ner under hela skrivprocessen. Vissa dagar finns flytet där och jag skriver många sidor. Andra dagar går det trögt och långsamt. För det mesta tycker jag dock att själva skrivprocessen är väldigt rolig – det är spännande att se en ny bok växa fram.

Förutom att skriva böcker, ägnar Kristina Appelqvist mycket tid åt familj, hus och trädgård. I huset på landet utanför Skövde finns alltid något hus- eller trädgårdsprojekt att ta tag i. Dessutom gillar hon att läsa, lyssna på musik och jogga eller promenera i de vackra omgivningarna där hon bor. Mer om dessa omgivningar kan du läsa i Minns mig som en ängel!

>> Läs ett smakprov ur boken här!
>> Läs mer om Minns mig som en ängel
>> Läs mer om Kristina Appelqvist


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.