Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Deckare om kärlek, svek och maktlystnad

Nu finns Kristina Appelqvist deckare Minns mig som en ängel i bokhandeln. En bok som hon själv beskriver som feelgood-deckare i universitetsmiljö.

Med sina fyra tidigare deckare har Kristina Appelqvist vunnit många trogna läsare. Nu utkommer Minns mig som en ängel – hennes första bok på Piratförlaget och en helt ny deckare om falska förhoppningar, maktlystnad, svek och kärlek. Boken är den första delen i en ny deckarserie om den akademiska världen och tar plats i Skövde och Skaraborg.

Minns mig som en ängel träffar vi forskaren Helena Waller, som befinner sig på Bjertorps Slott med en litterär stiftelse. Under kvällen avslöjar ordföranden i styrelsen att han vet vem ska få årets Nobelpris i litteratur och nästa morgon hittas en av styrelsens medlemmar död. Helena Waller dras in i ett morddrama där hon sakta inser att den oberäknelige mördaren är ute efter fler offer.

För Kristina Appelqvist uppstod Minns mig som en ängel ur tre spretiga grundidéer, vilka till sist bakades samman till en intrig. Den första gällde Helena Wallers roll som hemlig talskrivare, den andra gällde de återkommande spekulationerna om en läcka i Svenska Akademien och den tredje handlade om den danska författarinnan Karen Blixen.

– Så småningom såg jag hur dessa idéer skulle hänga ihop och passa med de personer och de miljöer jag tänkt ut för Minns mig som en ängel, berättar Kristina Appelqvist.

Liksom i Kristina Appelqvists tidigare böcker utspelar sig Minns mig som en ängel i universitetsmiljö. Detta beror dels på att Kristina Appelqvist länge har arbetat i den akademiska världen och kan miljön utan och innan, men det är också en miljö hon finner speciell på flera sätt.

– Eftersom vissa delar av den akademiska världen är konservativ och inte förändras särskilt mycket kan många känna igen sig i mina böcker oavsett när och var man läst vid ett universitet, säger Kristina Appelqvist och menar att även den oinvigde kan lockas att läsa om universitetsvärlden, just för att den utifrån kan uppfattas som sluten och svår att förstå.

Hon tillägger att universitetsvärlden är väldigt hierarkisk och fylld av många begåvade och viljestarka människor som ofta hamnar i konflikt med varandra, om till exempel makt eller pengar till viktiga forskningsprojekt.

– För mig som författare är det är lockande att försöka fånga det speciella spelet mellan forskare och andra nyckelpersoner inom akademin – och det inspirerar också till många deckarintriger.

Kristina Appelqvist skulle beskriva sina deckare som ”feelgood-deckare i universitetsmiljö” där spänningen byggs runt själva berättelsen och där människors hemligheter oväntat kommer i dagen och får ödesdigra konsekvenser.

– Jag vill ge läsaren en trevlig och underhållande läsupplevelse trots att jag skriver deckare, ungefär på samma sätt som man upplever en feelgood-film. Därför är mina deckare inte särskilt bestialiska eller våldsamma, trots att det inträffar ett eller flera mord, säger hon och tillägger att den elitistiska universitetsvärlden kombineras med det mysiga, enkla småstadslivet i Skaraborg.

– Jag hoppas det skapar en särskild feelgood-känsla. Som en blandning av Morden i Midsomer och Kommisarie Morse!

Men för att få ihop en deckare krävs en hel del förarbete. Kristina Appelqvist börjar alltid med att göra en hel del research, samt försöka mejsla fram intrigen och de stora dragen i handlingen. Inspirationen kommer från egna upplevelser och erfarenheter från den akademiska världen.

– Jag tror också att det mesta som händer omkring mig omedvetet fyller på inspirationstanken. Egna eller andras upplevelser, möten med olika slags människor, samtal som jag lyssnar till – allt detta finns ju att ösa ur och fantisera vidare kring när jag jobbar med min fiktiva berättelse.

När Kristina Appelqvist sedan väl börjar skriva, försöker hon att skriva varje dag för att inte tappa tråden. Första tredjedelen av manuset tar längst tid, innan berättelsen kan ses i sin helhet.

– Självklart går det sedan lite upp och ner under hela skrivprocessen. Vissa dagar finns flytet där och jag skriver många sidor. Andra dagar går det trögt och långsamt. För det mesta tycker jag dock att själva skrivprocessen är väldigt rolig – det är spännande att se en ny bok växa fram.

Förutom att skriva böcker, ägnar Kristina Appelqvist mycket tid åt familj, hus och trädgård. I huset på landet utanför Skövde finns alltid något hus- eller trädgårdsprojekt att ta tag i. Dessutom gillar hon att läsa, lyssna på musik och jogga eller promenera i de vackra omgivningarna där hon bor. Mer om dessa omgivningar kan du läsa i Minns mig som en ängel!

>> Läs ett smakprov ur boken här!
>> Läs mer om Minns mig som en ängel
>> Läs mer om Kristina Appelqvist