Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Kristina Ohlsson aktuell med faktabok

Den bekymrade byråkraten är Kristina Ohlssons första debattbok. En bok som hon hoppas kan ge inspiration till nya tankar om människors globala förflyttningar.

Kristina Ohlsson debuterade som författare 2009 med kriminalromanen Askungar. Sedan dess har hon skrivit ytterligare fyra framgångsrika kriminalromaner om Fredrika Bergman, samt två lika hyllade barnböcker. Numera är den före detta Säpo- och OSSE-medarbetaren författare på heltid och just nu aktuell med sin första debattbok, Den bekymrade byråkraten.

Den bekymrade byråkraten är en faktabok om migration och integration, som bär spår och drag av en spänningsbok. En personlig skildring där Kristina Ohlsson både med svärta och humor lyfter frågor kring de aktuella ämnena.

– Jag är alltid mån om att mina böcker ska ha puls och energi, och det har den här också. Den handlar om migration och integration, men man måste inte vara superintresserad av något av de ämnena för att kunna ta boken till sig. Den är lättsam och allvarlig på samma gång, säger Kristina Ohlsson.

Idéen till boken föddes när hon befann sig i Bagdad 2010 och mötte ett land präglat av tunga motgångar och med ett svårt drabbat folk. Kristina Ohlsson berättar att hon lärde sig mycket om migrationsfenomenet under den tiden.

– Varför flyr människor? Hur påverkas landet de kommer till? Och vad händer med landet de lämnar? Det blev väldigt tydligt att det i grund och botten är nödvändigt – och faktiskt ganska coolt – att människor kan röra sig mellan olika länder och på bo nya platser under olika skeden i livet.

När hon så bestämde sig för att fördjupa sig ytterligare i ämnet och skriva en faktabok, var det en ny utmaning som väntade och ett skrivande som krävde en helt annan tankeverksamhet än hennes tidigare böcker gjort. Den enda planeringen som Kristina Ohlsson hade framför sig var att boken måste publiceras innan valet 2014. I övrigt valde hon att tänka att det inte fanns några rätt eller fel och inget facit, samt att utgå från privata upplevelser.

– Jag visste redan från början att jag ville skriva boken på ett sådant sätt att den inte kändes kvävande för läsaren. Att den skulle ha både driv och nerv och öppna upp för nya tankegångar. Därför valde jag också att nästan uteslutande utgå från privata upplevelser och ha dem som utgångspunkt för olika resonemang. Nästan som ett slags illustrationer.

När Den bekymrade byråkraten nu finns ute i bokhandeln hoppas Kristina Ohlsson att den ska väcka diskussion och ge läsaren inspiration till nya tankar om människors globala förflyttningar.

– Till att börja med måste vi vara beredda att acceptera att vi tycker olika. Och att det inte måste vara en stor katastrof, utan att det är en del av demokratins dilemma, säger Kristina Ohlsson som menar att den svenska migrationsdebatten blir så väldigt lätt emotionell åt båda hållen.

– Det finns vissa grundfrågor som måste redas ut. Är den svenska tanken om en generös flyktingpolitik förenlig med att gränsen hålls stängd? Om invandringen till Sverige måste vara reglerad, hur ska då den regleringen se ut? Hur gör vi störst nytta och åsamkar minst skada? Och, kanske, viktigast av allt, vilka ingångsvärden ska styra hur politiken utformas? Ska det enbart handla om ekonomisk vinst? I så fall blir en människas förväntade nytta mer viktig än hennes behov av skydd. Jag personligen tycker att det är ett mycket tveksamt resonemang, fortsätter hon.

Utöver detta hoppas Kristina Ohlsson räta ut några frågetecken och belysa gamla dilemma ur nya perspektiv.

– Men mest av allt önskar jag att läsare som känner sig skeptiska till utländska medborgares behov av skydd i Sverige, lägger ifrån sig boken med en bättre förståelse för deras situation och att ansvaret inte enbart ligger på de nyanlända för att få vardagen att fungera.

>> Läs mer om Den bekymrade byråkraten