Följ oss på sociala medier:
”Samtidigt finns det mycket kraft i Malin Wollins kaotiska känslosvall,...”Läs mer
”Kolumner är framför allt förmågan att skriva fram en tydlig röst. Ordv...”Läs mer
”Liza Marklund har ett driv i sin story, som de flesta andra...”Läs mer
”En lättläst, finstämd berättelse om vänskap, kärlek och om att våga. ...”Läs mer
”Men den här boken är så mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Kristina Ohlsson aktuell med faktabok

Den bekymrade byråkraten är Kristina Ohlssons första debattbok. En bok som hon hoppas kan ge inspiration till nya tankar om människors globala förflyttningar.

Kristina Ohlsson debuterade som författare 2009 med kriminalromanen Askungar. Sedan dess har hon skrivit ytterligare fyra framgångsrika kriminalromaner om Fredrika Bergman, samt två lika hyllade barnböcker. Numera är den före detta Säpo- och OSSE-medarbetaren författare på heltid och just nu aktuell med sin första debattbok, Den bekymrade byråkraten.

Den bekymrade byråkraten är en faktabok om migration och integration, som bär spår och drag av en spänningsbok. En personlig skildring där Kristina Ohlsson både med svärta och humor lyfter frågor kring de aktuella ämnena.

– Jag är alltid mån om att mina böcker ska ha puls och energi, och det har den här också. Den handlar om migration och integration, men man måste inte vara superintresserad av något av de ämnena för att kunna ta boken till sig. Den är lättsam och allvarlig på samma gång, säger Kristina Ohlsson.

Idéen till boken föddes när hon befann sig i Bagdad 2010 och mötte ett land präglat av tunga motgångar och med ett svårt drabbat folk. Kristina Ohlsson berättar att hon lärde sig mycket om migrationsfenomenet under den tiden.

– Varför flyr människor? Hur påverkas landet de kommer till? Och vad händer med landet de lämnar? Det blev väldigt tydligt att det i grund och botten är nödvändigt – och faktiskt ganska coolt – att människor kan röra sig mellan olika länder och på bo nya platser under olika skeden i livet.

När hon så bestämde sig för att fördjupa sig ytterligare i ämnet och skriva en faktabok, var det en ny utmaning som väntade och ett skrivande som krävde en helt annan tankeverksamhet än hennes tidigare böcker gjort. Den enda planeringen som Kristina Ohlsson hade framför sig var att boken måste publiceras innan valet 2014. I övrigt valde hon att tänka att det inte fanns några rätt eller fel och inget facit, samt att utgå från privata upplevelser.

– Jag visste redan från början att jag ville skriva boken på ett sådant sätt att den inte kändes kvävande för läsaren. Att den skulle ha både driv och nerv och öppna upp för nya tankegångar. Därför valde jag också att nästan uteslutande utgå från privata upplevelser och ha dem som utgångspunkt för olika resonemang. Nästan som ett slags illustrationer.

När Den bekymrade byråkraten nu finns ute i bokhandeln hoppas Kristina Ohlsson att den ska väcka diskussion och ge läsaren inspiration till nya tankar om människors globala förflyttningar.

– Till att börja med måste vi vara beredda att acceptera att vi tycker olika. Och att det inte måste vara en stor katastrof, utan att det är en del av demokratins dilemma, säger Kristina Ohlsson som menar att den svenska migrationsdebatten blir så väldigt lätt emotionell åt båda hållen.

– Det finns vissa grundfrågor som måste redas ut. Är den svenska tanken om en generös flyktingpolitik förenlig med att gränsen hålls stängd? Om invandringen till Sverige måste vara reglerad, hur ska då den regleringen se ut? Hur gör vi störst nytta och åsamkar minst skada? Och, kanske, viktigast av allt, vilka ingångsvärden ska styra hur politiken utformas? Ska det enbart handla om ekonomisk vinst? I så fall blir en människas förväntade nytta mer viktig än hennes behov av skydd. Jag personligen tycker att det är ett mycket tveksamt resonemang, fortsätter hon.

Utöver detta hoppas Kristina Ohlsson räta ut några frågetecken och belysa gamla dilemma ur nya perspektiv.

– Men mest av allt önskar jag att läsare som känner sig skeptiska till utländska medborgares behov av skydd i Sverige, lägger ifrån sig boken med en bättre förståelse för deras situation och att ansvaret inte enbart ligger på de nyanlända för att få vardagen att fungera.

>> Läs mer om Den bekymrade byråkraten


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.