”En spännande resa full av minnen”
Nu finns biografin Lars Molin – mitt i berättelsen i bokhandeln. En bok skriven av dramaturgen Gunilla Jensen, som under många år arbetade mycket nära Lars Molin.
Den 22 april utkommer Gunilla Jensens biografi Lars Molin – mitt i berättelsen. En personlig bok där den folkkäre författaren och regissörens intensiva, men alltför korta, liv skildras. Från uppväxten med en kringflackande tillvaro på kraftverksbyggen i Norrland till karriärens höjdpunkt, mottagandet av den amerikanska Emmystatyetten för Den tatuerade änkan.
Bakom biografin står Gunilla Jensen – dramaturg, journalist och dansexpert, som under många år arbetade på SVT där hon kom att jobba mycket nära Lars Molin och bli en del i hans tv-familj.
Vi bad Gunilla Jensen svara på några frågor om arbetet med boken.
Hur var det att skriva biografin?
– Stimulerande och lustfyllt, även om den stora researchen innebar ett digert arbete. Lasse fick ju så mycket gjort, både som författare, regissör och debattör. Som tur var fanns min redaktör Ann-Marie Skarp alltid där för mig, med entusiasm och uppmuntran. Jag fick också ovärderligt stöd av Lars Molin-sällskapets ordförande Irene Holmgren. Familjerna Molin har ställt upp med material och samtal – utan att lägga sig i vad jag har skrivit.
Hur kom det sig att du skrev boken?
– Våren 2013 fick jag ett mail från Lars Molin-sällskapet med en fråga om jag kunde tänka mig att skriva en bok om honom. Jag kände Lasse väl och jobbade som hans dramaturg framför allt under 80-och 90-talen. Jag kunde inte motstå frestelsen, fast jag visste att det skulle innebära en mycket omfattande research. Att skriva boken har varit en spännande resa full av minnen och tv-historik.
Hur gjorde du research och urval inför skrivandet?
– Jag har valt att redovisa samtliga verk, eftersom detta är den första boken om Lars Molin. Min grundtanke är att personen Lars Molin talar genom sina verk. Jag lyfter fram några av hans tv-filmer i näranalyser: Midvinterduell, Saxofonhallicken, serien Tre kärlekar, Potatishandlaren och Den tatuerade änkan. Boken är en blandning av egna minnen och upplevelser, intervjuer med medarbetare både framför och bakom kameran. Lasse var inte bara folkkär utan också älskad av skådespelarna och sina trogna medarbetare, ” tv-familjen”.
När träffade du Lars Molin första gången och under hur många år arbetade ni tillsammans?
– Jag träffade Lasse första gången 1972; det var i samband med hans tv-serie Tjocka släkten. Vi jobbade kontinuerligt ihop från början av 80-talet och fram till och med hans sista produktion Ivar Kreuger.
Hur har mottagandet av boken varit hittills?
– Hittills har boken fått stor uppmärksamhet och fint gensvar. Boksläppen i Östhammar och Stockholm var mycket välbesökta, SVT har ägnat boken stort utrymme och de första recensionerna har kommit. Sexton år efter sin död behåller Lars Molin greppet om publiken.
>> Läs mer om Lars Molin – mitt i berättelsen