”Jag älskar att gå in i Rosengädda-världen”
Nu finns Emma Hambergs efterlängtade roman Vårjakt i Rosengädda i bokhandeln. Att skriva om Rosengädda är lite som att åka hem, menar den populära författaren.
Efter romanerna Rosengädda, nästa! och Larma, släcka, rädda i Rosengädda finns nu äntligen Vårjakt i Rosengädda i bokhandeln. Den tredje delen i Emma Hambergs omtyckta succéserie där vi än en gång får träffa Tessan och alla de andra som bor i det lilla samhället Rosengädda.
Böckerna har fått mycket fin kritik genom åren och med sin värme, humor och livfullhet blivit stora läsarfavoriter. Vi bad Emma Hamberg berätta lite mer om Vårjakt i Rosengädda och om sitt skrivande:
Berätta kort om boken
– Den första Rosengädda-boken handlade om vänskap, den andra om passion och den här tredje går in i kärlekens värld. Tessan driver nu sin egen restaurang och har ett litet barn dessutom. Med andra ord – det är ganska knepigt att få ihop det hela. Men … På en och samma dag dyker två personer upp hos Tessan. Redo att hjälpa henne, utan ersättning – bara av ren godhet. Eller? Dessa två människor förändrar Tessans världsbild totalt, både den inre och yttre.
Detta är tredje boken i serien – hur är det som författare att gå in i Rosengädda-världen?
– Jag älskar att krypa in i min egen Rosengädda-värld! Som att åka hem lite grann. Jag känner alla, vet var de bor, hur de lever, deras innersta tankar, deras yttre skal, önskningar och hemligheter. Ett perfekt upplägg, haha!
Man blir väldigt hungrig när man läser dina böcker. Varifrån kommer ditt matintresse?
– Jag älskar att äta! Och jag älskar att umgås! Så att få äta gott tillsammans med människor jag tycker om är en total jackpot. Men då jag själv började laga mat och dyka in i det mer innerligt var när jag fick mina tre barn. Då insåg jag att jädrar vad jag kommer att få brassa käk de kommande åren. Så många luncher och middagar! Lika bra att lära sig det här och njuta av både själva lagandet och ätandet. Och efter det har jag bara fortsatt. Än i dag, efter 16 år som mamma, tycker jag det är underbart att stå i köket och djupdyka ner i matlagningen.
Vilken är din mysigaste läsplats och brukar du själv äta eller dricka något särskilt gott när du läser?
– Om jag får välja fritt var det är som mysigast att läsa får det bli på en varm klippa, i den ljumma skuggan en het sommardag. Men tyvärr är det ju inte där jag ligger och läser så ofta. Det är sängen som gäller. Nerbäddad under bolster, tidigt på morgonen innan alla andra vaknat ligger jag där och njuter bok efter bok. Inte äta, inte dricka, bara läsa.
Har du något typiskt Rosengädda-recept att dela med dig av?
– Åh, tyvärr har jag inget av det Tessan lagar ihop på pränt. När jag skriver om maten hon lagar, sitter jag bara i min skrivfåtölj, blundar och smakar. Så sätter jag ihop olika rätter som jag vet är goda. Eller som jag längtar efter. Att skriva om mat är som att skriva om vilka känslor som helst. Jag måste bli hungrig när jag skriver om det Tessan lagar! Annars är det bara att skriva om. Men kanske borde jag även skriva ner dem som recept… Tessans kokbok!
Förutom att du är bokaktuell – vad händer mer i ditt liv just nu?
– Jag har även kommit ut med kokboken Husmorsornas festmat! Anette Rosvall och jag festar loss totalt, det är verkligen en helknäpp kokbok, haha. Sedan gör jag även reportage till Go´kväll på SVT. Nu i april får man följa med mig när jag jobbar på ett litet byhotell i Frankrike, och senare i höst kommer en ny omgång av Emma hittar hem. Där jag hälsar på hos olika människor som bor lika passionerat som de lever. Sedan blir det radio i sommar. Då kör jag söndagsmornar i juli-augusti i P4. Och sedan ska jag nog börja skriva bok igen!
>> Läs mer om Vårjakt i Rosengädda