Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

”Banbrytande är ingen överdrift”

Tidigare i våras utkom Sara Lövestams detektivroman Sanning med modifikation. Romanen har bland annat kallats ”fantastisk” och ” något helt eget”.

Efter flera kritikerrosade romaner och en hyllad grammatikbok utkom i mars Sara Lövestams femte roman – Sanning med modifikation. En roman som har fått både läsare, kritiker och författaren själv att fundera över om det är en roman eller deckare. Oavsett vilken genre man föredrar att placera den i, så är ”en nyskapande detektivroman” en bra beskrivning av boken (BTJ).

Romanen är den första boken i en serie om privatdetektiven Kouplan och hans överlevnad. Kouplan vägrar diska en enda tallrik till på Azads grill och lägger ut annonsen: Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa dig. Snart blir han kontaktad av Pernilla, vars dotter är försvunnen. Det leder honom in i Stockholms undre värld, men får honom också att undra över hur sanningen egentligen ser ut.

Sanning med modifikation har fått stor uppmärksamhet och lysande recensioner. Jakob Carlander på Östgöta-Correspondenten skriver: ”Den är fantastisk! Bäst! … Jag vet ingen författare som Sara Lövestam, som kan fylla sina berättelser med empati, människovärde och respekt för den som är utsatt och utanför, samtidigt som hon hela tiden behåller läsarens uppmärksamhet.” Han får medhåll av Annika Koldenius som skriver att ”när jag läst färdigt Sara Lövestams romaner har jag alltid en varm känsla i bröstet. Det är jag henne evigt tacksam för.”

Anne Pihlo på Ystads Allehanda menar att Sara Lövestams experiment av genren ”skapar något eget som kan sägas vara ett mellanting av kriminalroman, feelgood och kritisk text där samhället sätts under lupp” och Martin Lindström på Dala-Demokraten tycker att boken ”är något helt eget i svensk spänningslitteratur idag.”

Ulrika Johnsen på QX ”rekommenderar den här boken varmt” och menar att ”Lövestams deckarhjälte Kouplan inte är traditionell på en fläck och en välkommen frisk i den svenska kriminallitteraturen. Ord som banbrytande är ingen överdrift.”

Och Sara Lövestams läsare behöver inte vara oroliga för att inte känna igen sig. Kerstin Särneö på Tara tycker att det är kul att följa författaren men menar att ”det finns en inre kärna, en tydlig riktning, i allt hon skriver” och lägger till att romanen har ”en särskild lövestamsk twist i slutet”. Andreas Eriksson på Norran är glad ”att detta bara är den första boken om Kouplan” och Yukiko Duke på Vi läser menar att ”Sara Lövestam går från klarhet till klarhet.”

Therese Eriksson på Svenska Dagbladet tycker att Lövestam ”blåser in nytt, friskt syre i genren” och tillägger: ”Fortsätter detektivromanen att utvecklas såhär är Wallander-typen snart historia.” Slutligen skriver Stig Larsson på Expressen att ”om man inte väljer att läsa Sara Lövestams ögonöppnade ”Sanning med modifikation” är man antingen lat eller korkad, alternativt analfabet.”

I höst utkommer den andra delen i serien om Kouplan, Önska kostar inget.

>> Läs mer om Sanning med modifikation