”Ett initierat, kärleksfullt porträtt”
I Lars Molin – mitt i berättelsen skildrar Gunilla Jensen Lars Molins intensiva men korta liv. Biografin har fått mycket fin kritik och kallats både initierad och personlig.
I våras utkom Gunilla Jensens biografi Lars Molin – mitt i berättelsen. En personlig bok som skildrar en av vår tids mest folkkära berättare. Bland Lars Molins succéer finns den omstridda Badjävlar och släktkrönikan Tre kärlekar, men också oförglömliga skrönor som Saxofonhallicken och Potatishandlaren.
Biografin skildrar Lars Molins intensiva, men alltför korta liv – från uppväxten med en kringflackande tillvaro på kraftverksbyggen i Norrland till karriärens höjdpunkt, mottagandet av den amerikanska Emmystatyetten för Den tatuerade änkan.
Lars Molin – mitt i berättelsen har fått stor uppmärksamhet och mycket fina recensioner. Marianne Ekenbjörn på Sundsvalls Tidning kallar boken ”både initierad och personlig” och får medhåll av Lars Ragnar Forssberg på Gefle Dagblad som tycker att det är ”en heltäckande och välskriven biografi”, samt Ingalill Mosander på Aftonbladet som kallar den för ”ett initierat, kärleksfullt porträtt.”
Jan-Olov Andersson på Aftonbladet skriver att ”boken är på många sätt en kärleksfull skildring av Molin, men samtidigt väjer inte Jensen för att i sina analyser av Molins verk vara kritisk.” Lars Ring på Svenska Dagbladet är inne på samma spår och tillägger att Gunilla Jensen ”håller fram berättaren, livsnjutaren och arbetsledaren Molin”.
Arbetarbladet ”rekommenderar alla att läsa Gunilla Jensens fina bok (…) eftersom den ger en gedigen bild av ett konstnärskap, och dokumenterar en samhällsepok som gav mer jämlika förutsättningar än någonsin tidigare i historien” och Cecilia Nelson på Göteborgs-Posten skriver att Jensen ”skriver med ömhet och respekt, fast håller sig på behörigt avstånd från det devota hyllandet.”
Johan Croneman på Dagens Nyheter kallar boken ”den perfekta Lars Molin-introduktionen”, Gunilla Brodrej på Expressen skriver att det är ”en komplett och osentimental introduktion till en av våra mest folkkära tv-dramatiker” medan Susanne Sigroth-Lambe på Upsala Nya Tidning tycker att biografin ”är lättläst och den rena guldgruvan för en som faktiskt såg Molins berättelser när det begav sig.”
Slutligen skriver Mats Gustafsson Hedenström på Kommunalarbetaren att ”det är rakt och osentimentalt berättat, intensivt och tempofyllt, som Molins liv.”
>> Läs mer om Lars Molin – mitt i berättelsen