Fängslande thriller om när allt fallerar
Nu finns Carolina Neuraths roman Fartblinda i bokhandeln. En spännande thriller som utspelar sig i svenska finansvärlden – delvis inspirerad av verkligheten
Efter att tidigare ha skrivit de omtalade reportageböckerna De svenska riskkapitalisterna (medförfattare Jan Almgren) och Den stora bankhärvan, debuterar nu den hyllade ekonomijournalisten Carolina Neurath som romanförfattare.
I thrillern Fartblinda får vi kliva rakt in i den svenska finansvärlden, som till viss del är inspirerad av verkligheten. Vi bad Carolina Neurath svara på några frågor om nya boken och skrivandet:
Hur skulle du beskriva Fartblinda?
– En spänningsroman som utspelar sig i finansvärlden. En av huvudkaraktärerna är en ekonomijournalist som får tips om hur det fuskas i en anrik prestigebank. Hon får stångas mot såväl mäktiga finansmän som sin egen chef för att ro hem avslöjandet om att banken bryter mot lagar. När allt väl briserar utbrister kris, maktspel och de högsta banktopparna visar sig vara beredda att gå långt för att rädda sina egna skinn.
Men det här är också en bok där viktiga systemfel skildras. Bankvärlden är en central del i samhället, och med jämna mellanrum utbrister tradingskandaler och bankkrascher. Och det är samma mönster som går igen: jakt på snabba pengar, högt risktagande, handlare som blir fartblinda för att de har stora incitament att ta höga risker och mindre att förlora om det går utför. När det väl uppstår förluster väljer man att försöka dölja det. Har man dessutom en hierarkisk kultur där ingen vågar, eller får möjligheten att dra i nödbromsen och säga ifrån, riskerar det att gå illa. I boken skildras både en grabbig kultur, där man har förnedrande smeknamn på kvinnorna på riskavdelningen – hämtat från verkligheten – och en hierarkisk stämning där man är rädd för den högst upp i toppen.
Hur föddes idén till intrigen?
– Just intrigen är till stor del lånad av verkligheten, och inspirerad av HQ-banks krasch år 2010. Men i boken har svängarnas tagits ut mer och här syns också spår av andra företagsskandaler och näringslivspersoner.
Hur var det att skriva en thriller i jämförelse med dina tidigare reportageböcker och ditt vanliga journalistiska skrivande?
– Både svårare och lättare. Svårare för att jag är ju nybörjare och har fått jobba en hel del med gestaltning och nytt språk som är raka motsatsen till att skriva som journalist, men jag har fått bra stöd från förlaget. Men det har också varit lättare för att jag slipper lägga så extremt mycket tid på fakta – och citatkoll, som jag annars är van vid.
Hur uppstod ditt intresse för finansvärlden och vad är det som fascinerar dig?
– Det är en spännande värld, som drar åt sig intressanta personligheter. Det är intressant att se vad som händer med människor när de lockas av makt, status och pengar – och hur de agerar när allt plötsligt fallerar. Jag vill verkligen inte påstå att alla bli monster, men det finns en del personligheter i näringslivets toppskikt som är rätt speciella.
Vad gör du när du inte skriver böcker?
– Jobbar på SvD som ekonomijournalist och rider.
Vad läser du själv just nu?
– Just nu Sju jävligt långa dagar av amerikanske Jonathan Tropper, en bok som jag hittade på biblioteket på vintersemestern i Mexico och faktiskt fastnade för.
>> Läs mer om Fartblinda