Följ oss på sociala medier:
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Och i "Hämnden är ljuv AB" låter Jonas Jonasson sannerligen Victor få ...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Anne Holt väver som vanligt en snygg intrig och varvar skickligt verkl...”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Sommartider med läsarfavoriten Cecilia Lund

Är det sommar nu? Absolut! Men för den som tvekar: ett säkert tecken på att semestertiden är här är att en pinfärsk bok om barnmorskan Cecilia Lund finns ute i bokhandeln. För alla som älskar Katerina Janouchs bokserie – och det är många – så är sommarläsningen räddad varje år.

Den senaste boken om Cecilia är Skugghäxan, som inleds med att Cecilia reser ensam till kärlekens stad Paris, där hon upplever ett oförglömligt romantiskt äventyr och tillbringar en vecka på egen hand långt från vardagen. På vägen hem möts hon av nyheten att dottern Gretas bästa vän har försvunnit spårlöst. Men vad är det Greta döljer?

Vi bad Katerina Janouch om att ge oss en inblick i Cecilias liv så här i sommartider:

Vad längtar Cecilia mest efter nu när semestern sätter igång?
– Cecilia behöver lugn och ro! Hon längtar ut till skärgården och Marias sommarhus på Gullmarö, att bara få vara med sina barn och sina systrar och slippa all stress. Hon funderar på att börja skriva på en roman eftersom hon har så mycket stoff – och samtidigt kan hon inte släppa oron över vad som ska hända med kliniken där hon arbetar. Den hotas nämligen av nedläggning.
Vad är hennes bästa sommarminne?
– Hon har många, men en del härrör ur barndomen då hon och hennes systrar åkte och hälsade på Christinas vän Evy på en stor gård söderöver. Livet där var enkelt men ändå spännande. Smultron på strå, barfotaspring i gräset och kvällsdopp i den lilla sjön där vattnet var alldeles stilla och ljummet och ytan pryddes av näckrosor. Cecilia minns hur kammaren med snedtak på vinden doftade av solvarmt trä… och kan längta tillbaka till Evys gamla faster som bakade de godaste blåbärspajerna.
Katerina Janouch: Skugghäxan (häftad med flikar 2016)Är hon en pocketläsare under sommaren? I så fall, vad tänker hon läsa?
– Cecilia försöker läsa en del men är lite för rastlös. I sommar är hon dock sugen på att plöja en del gamla Sjöwall & Wahlöö-deckare, som speglar dåtidens samhälle… Hon läser även en del facklitteratur, till exempel är hon nyfiken på Tim Spectors ”Matmyten: Vetenskapen om vår mat” (som dock ännu endast kommit som inbunden bok).
En varm kväll i juli – vad vill Cecilia helst äta och dricka då?
– Gärna något från grillen, till exempel soja- och honungsmarinerad kyckling med basilikasås och till det en sallad gjord på färskpotatis och gräslök. Hon dricker nog mineralvatten med citron och is, men kan tänka sig ett glas ljus rosé som är väl kyld. Till efterrätt får det bli hemlagade maränger med vispgrädde och färska hallon.
Cecilias bästa sommarlåt?
– ”You sexy motherf-r” med Prince.