Jan Guillous 1950-tal
Äkta amerikanska jeans är den sjätte delen i Jan Guillous romansvit Det stora århundradet.
Vi har nått fram till 1950-talet och i centrum står Eric, tredje generationen Lauritzen. Hans trygga tillvaro i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror, samtidigt som han dras till den nya tidens USA-influerade musik, mode och filmer.
Romanen är till vissa delar inspirerad av Jan Guillous egen uppväxt, så vi passade på att fråga författaren om hans 1950-tal.
Vilken jeansmodell hade du?
– Lee var de första jag fick tag på. De var länge förbjudna i Sverige, så mamma köpte dem åt mig i Flensburg 1959. Kvaliteten var dock alldeles för bra – hur man än tvättade dem så var de fortfarande jämnt mörkblå. Så jag fick använda sandpapper för att få dem att se ut som de jeans som Elvis Presley och James Dean brukade ha.
Vilken var din största filmupplevelse?
– Jailhouse Rock, som var barnförbjuden. På den tiden var Elvis Presley barnförbjuden, medan Tommy Steele var barntillåten. Ung rebell med James Dean var en annan stor filmupplevelse.
Något speciellt TV-minne från televisionens barndom?
– Testbilden. Den fanns i två varianter, en med ljud och en utan. Den utan ljud var bäst – då fick man mer utrymme för sin fantasi.
Vilka idrotter klappade ditt hjärta extra mycket för?
– Handboll och simning. Men inte fotboll – det spelade alla. Sverige var dubbel världsmästare i handboll på 1950-talet. Det kom en ny sport som hette basketboll, men ingen trodde att den hade en chans att konkurrera ut handbollen.
Bästa ämnet i skolan?
– Biologi och svensk skrivning.
Och sämsta ämnet?
– Matematik.
Vilken musik lyssnade du på och när brukade du lyssna?
– Amerikansk rockmusik. Elvis var nummer ett och Fats Domino nummer två. Mest lyssnade jag tillsammans med kamraterna.
Vanligaste käket?
– I skolan var det stekt panerad torsk, två gånger i veckan. Och därhemma var söndagsstek nästan obligatorisk inom borgerligheten: kalvstek med gräddsås och pressgurka.
Och vad åt ni till fest?
– Oxfilé charlemagne med något gott vin. Man uppfostrades att lära sig skillnaden mellan Bordeaux och Bourgogne redan som ung, men då utspätt med vatten.
Slutligen, när drack du för första gången Coca-Cola?
– I Norge 1956, eftersom drycken var förbjuden i Sverige.