Följ oss på sociala medier:
”Den här boken ligger i tiden på många sätt. Inte bara genom...”Läs mer
”Jacob har verkligen lyckats fånga den tid vi befinner oss i, men...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Sophie var en viktig röst i kampen för kvinnors frigörelse...”Läs mer
”Fin skildring...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det polit...”Läs mer
”Spännande, lättläst, rolig, intelligent spänningsroman ... I del två h...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Malin Haawind tecknar ett säkert porträtt av miljön, mellan raderna hö...”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En roman vars första mening är "Min terapeuts samtalsrum är också henn...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”Det blir kriminellt spännande när ett värdefullt manuskript försvinner...”Läs mer
”Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Hem till Appleby Farm är charmig och livsbejakande, människorna på gå...”Läs mer
”Tredje Monikaboken är om möjligt ännu bättre än de två tidigare. Perfe...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Actionfylld militärthriller med internationell atmosfär. Det är verkli...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

En mörk saga om idrott och familj

Fredrik Backman: Björnstad (inbunden 2016)Fredrik Backman är aktuell med nya, efterlängtade romanen Björnstad, den allvarligaste han har skrivit. Det är en berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är. ”En lysande roman”, tyckte Jan Gradvall i DI Weekend.

Vi ställde några frågor till författaren.

Björnstad beskrivs som din mörkaste roman hittills. På vilket sätt är den mörk?
– Ja, alltså, jag vet inte exakt vem som använt just ordet ”mörk” om den, så det är svårt att säga vad för slags värdering som är lagt i det. Men jag har förstått att folk upplever Björnstad som betydligt allvarligare än det mesta jag skrivit förut, och det är nog sant. Den handlar om saker jag är förbannat rädd för och som jag var tvungen att gräva rätt djupt i mig själv för att kunna berätta något om. Jag har plöjt ner väldigt mycket av mig själv i den här historien, väldigt mycket av min kärlek till idrott men också väldigt många av mina allra sämsta sidor som människa och supporter. Jag har blivit tvungen att konfrontera en hel del skit i mig själv. Jag hoppas att det lyser igenom på något sätt på andra sidan.

I romanen kretsar handlingen kring stadens hockeylag. Hur pass viktigt är det för en ort att ha något liknande att samlas kring?
– Det är omöjligt att svara på, för det där är alltid på gott och ont. Det kollektiva, det vi samlas kring, är ju alltid precis lika exkluderande mot dem som står utanför som det är inkluderande för de som är innanför. Det är ljuvligt på ena sidan glaset, men kallt på den andra. Jag älskar sport, jag älskar föreningslivet, jag tror att det räddat mitt liv flera gånger, men i vuxen ålder kan jag ju också se problemen som lätt kan uppstå i en kultur där allting tillåts handla om att vinna. När det går för långt. När allting börjar mätas i framgång. Det uppstår ett förakt för svaghet då, och förbannat dåliga saker följer av det. Björnstad handlar på många sätt om vad människor inuti en vinnarkultur är beredda att blunda för om de riskerar att annars hamna utanför. Det handlar inte bara om de som gör vidriga saker mot andra människor, utan minst lika mycket om alla oss andra som står tysta bredvid. Det var mitt sätt att försöka förklara att man kanske kan älska något besinningslöst, som jag gör, men ändå försöka se problemen det orsakar med öppna ögon. Att det KANSKE går att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Men vi får se hur väl jag lyckades med det. Man vet ju aldrig det innan boken är ute och folk har fått säga vad de tycker. Det här kanske blir känt som min sista roman och sen dröjer det några år innan jag är med på kvällstidningarnas ”Vad gör de nu?”-lista. Men vi bränner den bron när vi kommer dit, som farsan brukar säga.

Hur är din egen relation till idrott?
– Enligt mig är den ett hälsosamt intresse. Enligt vissa delar av min familj är den ett ”problem”. Så…ja…jo…jag gillar ju sport, det gör jag ju. I perioder är det en besatthet. Framför allt för att den alltid varit samma sak för mig som litteratur och musik och konst: Verklighetsflykt. Sport är ett låtsasuniversum, där någon vinner och någon förlorar, och i slutet av varje säsong börjar vi om. Den tvingar alltid livet att gå vidare. Det är svårt för någon som mig att inte älska den för.

Om du skulle få närvara vid ett speciellt idrottsögonblick – antingen ur gången tid eller i framtiden – vilket skulle du välja?
– Om du måste fråga det så var du inte 13 år när Ravelli tog den där himla straffen.