Följ oss på sociala medier:
”Grundhistorien med de gamla skidåkarna och mordet är så starkt skriven...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”... hur gör man truppförflyttningar och försvarspolitik spännande? Jac...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Det är intressant, hemskt och sorgligt. Men samtidigt viktigt, det var...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det polit...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Malin Haawind tecknar ett säkert porträtt av miljön, mellan raderna hö...”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”... kort sagt, det är riktigt underhållande läsning! ... helhetsintryc...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Nu kommer uppföljaren till Grejen med verb

Sara Lövestam utkommer 15 mars 2017 med sin andra grammatikbok, Grejen med substantiv och pronomen, och vi passade på att ställa några förhoppningvis grammatiskt korrekta frågor till henne.

För tre år sedan gav du ut din första grammatikbok, Grejen med verb. Vad har den boken inneburit för dig? Beskriv endast med verb.
Föreläsa, intervjuas, föreläsa, föreläsa, föreläsa. Fira. Föreläsa.

Den nya boken handlar om substantiv och pronomen. Du beskrev själv förra boken som ”grammatikporr” – kan dina många språkälskande läsare förvänta sig samma nördiga excesser i den nya? Och hur sexigt är det egentligen med substantiv och pronomen?
Självklart, läsarna kommer att känna igen sig. I substantivdelen får man bland annat stifta bekantskap med den skräckinjagande riddar Kasus och begrunda den klitiska partikeln. Pronomen har jag kallat ”de starka känslornas ordklass”, och om man undrar varför kan man testa att säga ”hen” i ett offentligt sammanhang och se vad som händer. Eller skriva fel på de och dem.

Utvecklas grammatiken eller är den statisk? Och finns det någon utveckling som du i hemlighet går och hoppas på? Vad är egentligen dina innersta grammatikdrömmar?
Den utvecklas, men ganska långsamt. Det är därför de flesta av oss inte funderar så mycket över tidigare förändringar, för de inträffade ofta innan vi var födda. Därför tror vi att de förändringar som inträffar nu är tecken på att språket plötsligt börjat förfalla, när det egentligen är ett helt typiskt språkbeteende.
Jag har inget inre hemligt hopp just när det gäller förändring av grammatiken, men jag kan berätta att många som kommit fram till mig för att prata om Grejen med verb har uttryckt en önskan om att få tillbaka konjunktiven som levande form i det svenska språket. De är så pass många att de skulle kunna bilda en klubb, och även om det på sätt och vis vore en tillbakagång snarare än en utveckling så säger jag inte emot. Det vore roligt!

Som romanförfattare händer det lätt att ens karaktärer blir nästan som levande personer under tiden man skriver boken. Har skrivandet av Grejen med substantiv och pronomen påverkat dig på något motsvarande sätt?
Nja, det som händer är att jag börjar lägga märke till språkliga konstruktioner som har med substantiv och pronomen att göra. Jag har bland annat läst gamla kyrkböcker i research till en roman under den här tiden, och då har jag hejdats varje gång jag sett en latinsk genitiv eller ett pronomen som använts på ett kuriöst vis. De blir liksom självlysande.

Med anledning av inledningsfrågan: Språket blir ju lätt begränsat om man bara använder sig av en enda ordklass. Vilken ordklass skulle det vara lättast att klara sig utan?
Troligtvis prepositioner. Prepositioner är i vissa fall inte betydelsebärande alls, som i uttrycken ”intresserad av” eller ”i telefon”. Man skulle lika gärna kunna säga ”jag är intresserad grammatik” eller ”han pratar telefon”, utan att begripligheten skulle bli lidande. I andra fall är prepositioner betydelseskiljande, som i adverbialet ”om en vecka” jämfört med ”i en vecka”. Det skulle ändå gå att komma runt, man kunde säga ”nästa måndag” eller ”tidsperioden en vecka”. Rumsprepositioner bär förstås också på betydelser, det är skillnad på ”under åsnan” och ”på åsnan”. Men den saken löser vi numera med att skicka bilder, filmer och emojis som förklarar hur vi menar. Observera att jag inte förordar en sådan här reform. Jag bara svarar på frågan.