Om ett maktspel på liv och död
Johan Ripås är SVT:s Afrikakorrespondent med 44 länder att bevaka. Debuten Forever young, som utkom 2016, är en uppväxtskildring från Nacka som fick fina recensioner. ”En nutida Mitt liv som hund” skrev Expressen. ”Något av det bästa jag läst på länge. Det är ett tidsdokument samtidigt med en historia om att överleva en uppväxt, och Ripås gör detta fenomenalt …” skrev Skånska dagbladet. Med Skuggmakten byter han genre och geografisk plats för sitt skrivande.
I dagarna utkommer, Skuggmakten, din första spänningsroman. Skulle du kort vilja beskriva vad den handlar om?
Skuggmakten handlar om en hemlig organisation som opererar över den afrikanska kontinenten. De är hänsynslösa och skyr inga medel för att uppnå sina mål. Men, samtidigt tycker de att de tillhör den goda sidan. Inte minst för att de samarbetar med underrättelsetjänster från västvärlden.
En av dina huvudkaraktärer är journalisten John. Vem är han?
John är utbildad journalist, men han har armbågar vassa som bomull. Därför har han inte lyckats något vidare i jobbet. Och när han upptäcker en döende person i katolska kyrkan på Södermalm i Stockholm, ställs han inför valet att göra sitt livs scoop eller att hjälpa en okänd kvinna i Kenya.
Din andra huvudkaraktär är Stella. Vem är hon?
Stella är en högt utbildad kvinna som kommer från en korrumperad maktfamilj i Kenya. Men hon vill inte vara en del av korruptionen och lever ett enkelt liv. Men plötsligt finner hon sig jagad av okänd anledning. Sakta går det upp för henne att det beror på familjen hon kommer ifrån och att hon också inte är den hon trott hela sitt liv.
Förutom att underhålla, är det något du vill säga med din roman?
Först och främst är det en spänningsroman, som utspelar sig i miljöer som jag delvis själv varit i som journalist. På ett högre plan handlar den också om vilka som styr bakom kulisserna i Afrika. Och med vilka medel.
En stor del av Skuggmakten utspelar sig på olika platser i Kenya, där du arbetar som Afrikakorrespondent för SVT, men också där du tidigare har bott. Hur ser ditt Kenya ut? Och är det samma Kenya vi får se i din bok?
Min fru Rebeccah är född och uppvuxen i Sverige, men har också en stor släkt i Kenya som vi umgåtts med mycket. Vi har även många vänner som bor i landet. Som familj upplevde vi på många sätt det allra bästa Kenya har att erbjuda.
I Skuggmakten rör vi oss i en helt annan värld. När vi bodde i Kenya lärde jag känna en del mycket mäktiga kenyanska personer och även de som jobbade med säkerhet och underrättelse på den andra sidan. Det är från den världen jag plockat pusselbitar till boken.
Med din nya roman så byter du genre för ditt skrivande. Hur har det varit att skriva en spänningsroman? Vilka utmaningar har du stött på?
Eftersom platserna i boken delvis är min arbetsmiljö kom journalisten i mig in och störde en hel del i början. ”Nej, det där stämmer inte. Det är inte korrekt. Blabla…” Det tog en liten stund att få tyst på korrespondenten och släppa fram författaren.
Vad gör du när du inte arbetar och skriver?
Jag bygger lego med min sjuårige son, leker dinosaurie med min treårige son och skrattar högt ihop med min nioårige dotter. Hennes humor är verkligen lovande! Jag och min fru Rebeccah försöker ibland prata med varandra, men det är det ingen annan i familjen som tycker är viktigt. Tur att barnen går och lägger sig vid sju.
Om du skulle välja en plats du varit på i ditt arbete som varit extra spännande och intressant, vilken skulle den platsen vara?
Jag återkommer ofta i tankarna till Kivusjön i östra Kongo-Kinshasa, på gränsen till Rwanda. Det är en extremt konfliktdrabbad plats, men också sagolikt vacker. De vulkaniska bergen och de gröna dalgångarna är hänförande. Men, så finns också lidandet, våldtäkterna och spåren av folkmordet i Rwanda.
I Bukavu, vid Kivusjöns strand, börjar uppföljaren till Skuggmakten.