Anna Laestadius Larssons nya 1700-talsroman
Efter de stora framgångarna med den historiska trilogin som bestod av Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan återvänder nu Anna Laestadius Larsson till 1700-talet med romanen Kurtisanen. Boken bygger på ett verkligt livsöde och handlar om Beata Charlotta Eckerman (1759–1790) som var skådespelerska, kurtisan och spion. Hon var älskarinna åt den blivande Karl XIII och hamnade i konflikt med Gustav III. Hennes skönhet var en förbannelse som skulle få henne landsförvisad till det förrevolutionära Paris. Men också en tillgång när hon ensam gav sig iväg på bildningsresa till Italien och lyckades charma den europeiska eliten.
Förhandsintresset för boken har varit stort och boken rusade direkt in på femteplatsen på bästsäljarlistan!
De tidiga recensionerna har varit mycket positiva. Yvonne Gröning på Dala-Demokraten skriver: ”Det är spännande! Det är upprörande! Och mycket fängslande! … Laestadius har ett klart feministiskt perspektiv på det hon berättar, och det gör hon med en vass och skarp penna.” Och i Skaraborgs Allehanda säger Anna Warner: ”Via de målande beskrivningarna flyttas läsaren tillbaka till gränderna, trånga, smutsiga lägenheter, vackra våningar och Paris före revolutionen. Beata Charlotta, och de andra karaktärerna, lyfter levande från sidorna i den här bladvändaren.”
Även på bloggfronten ser Kurtisanen ut att bli en favorit. Bokbloggen och dagarna går skriver: ”Laestadius Larsson är synnerligen skicklig på att skriva historiska romaner med kvinnliga huvudpersoner. … Jag gillar de här böckerna, det är romaner som ger en lust att googla. Att resa till Versailles och att se Drottningholmsteatern. Extra roligt blir det att läsa när Beata Charlotta berättar om de olika teaterspektakel som hon bevistar, moderna pjäser som tas emot med blandad kritik.”