Följ oss på sociala medier:
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Anne Holt skriver spännande om aktuella samhällsproblem och ger en tro...”Läs mer
”Jag är därför övertygad om att många kommer att ta den här...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Zinat Pirzadehs roman är äntligen här!

För nio år sedan gjorde Zinat Pirzadeh sin författardebut med romanen Fjäril i koppel. Nu kommer den efterlängtade uppföljaren Vinterfjäril, där vi får följa Shirins flykt från ett destruktivt tvångsäktenskap och ett hemland som förändrats i grunden.

Zinat Pirzadeh har bland annat gjort sig känd som komiker, skådespelerska, skribent och människorättskämpe. 2011 romandebuterade hon med Fjäril i koppel, en roman inspirerad av hennes egen uppväxt i Iran före och efter revolutionen 1979. Vi fick följa karaktären Shirin som vid sexton års ålder giftes bort mot sin vilja och tvingades in i ett mycket destruktivt äktenskap kantat av våld, droger och svek. I den nu aktuella uppföljaren Vinterfjäril har Shirin fattat ett beslut: hon måste lämna både äktenskapet och landet tillsammans med sin lilla dotter, för hennes skull. Men flykten blir allt annat än enkel.

Till sin hjälp har hon sin älskade mormor, en mycket sofistikerad och tuff kvinna som rest världen över, dyrkats av sin man och har haft en frihet som är få iranska kvinnor förunnad. Hon vill att dotterdottern till varje pris ska få uppleva sin frihet och gör allt för att hjälpa henne.

Tiden har gjort sitt

Att uppföljaren har dröjt nio år beror på att Zinats privata livssituation har gjort det svårt för henne att finna tid för skrivandet. Men att tiden har passerat har även fört med sig något gott, menar hon.

– Att skriva böcker baserade på ens eget liv, ett liv som inte alltid har varit så enkelt, är så klart smärtsamt. Man river upp gamla sår och geggar runt i dem. Den här gången har tiden dock hunnit läka såren lite mer än när jag skrev min första roman, så på så vis var det nästan bra att det tog ett tag. Dessutom känner jag att mitt språk har mognat och att jag har omfamnat ett nytt sätt att skriva.

Vill ge en bild av Iran
Romanen är fylld av målande och detaljrika beskrivningar av det Iran som hon vill att andra ska lära känna: de smakrika kryddorna, den karaktäristiska chelo kababen och den törstsläckande yoghurtdrycken doogh, ljudet av en hårt trafikerad stad och landsortens blomstrande fält.

– Jag vill att det ska vara som att läsarna går bredvid Shirin på hennes resa, förklarar Zinat. Jag vill att de ska få uppleva landet Iran.

Shirin, som till stor del är baserad på Zinats egna erfarenheter, symboliserar inte bara henne själv, utan alla människor som kämpar för sina barn och rätten till sitt eget liv, förklarar hon.

– Böckerna är min enmansrevolution för andra kvinnor från Mellanöstern.

Sorg för alla vid tvångsäktenskap
Zinat har alltid varit viljestark och ”besvärlig” enligt de rådande reglerna kring hur en iransk kvinna ska vara. När hennes föräldrar behövde lämna landet på grund av den politiska situationen, tvingades de lämna kvar barnen. De fem sönerna fick klara sig själva, men för dottern ville de ordna det bra – och det genom att gifta bort henne. Zinat kände sig länge övergiven av sina föräldrar, men hon förklarar att hon idag har förståelse för situationen och att hon har förlåtit dem.

– Jag har även förlåtit mannen som jag giftes bort med och jag kunde till och med känna sorg när jag för några år sedan fick veta att han hade gått bort. Jag lärde ju faktiskt aldrig känna honom, och han var också ett offer i detta. Det är en stor sorg för alla parter vid ett tvångsäktenskap, berättar Zinat som aktivt arbetar mot barn- och tvångsäktenskap tillsammans med bland annat svenska FN-förbundet.

Kommer en tredje bok

Zinat berättar att hon just nu håller på att skriva den uppföljande tredje romanen Fjäril Fenix, där vi får följa Shirins fortsatta flykt till slutdestinationen Sverige.

– Det finns så mycket kvar att skriva om, ni har inte ens fått höra hälften! Och den här gången behöver ni inte vänta i nio år, tillägger hon och skrattar.

Uppvuxen: Sari, Iran.

Bor: Stockholm.

Familj: Två söner och en dotter.

Karriär: Komiker, föreläsare, författare, skådespelerska, krönikör.

Aktuell med: Vinterfjäril och snart föreställningen Kåt, glad och otacksam.

Läser just nu: Fans av Fredrik Strage. Jag gillar hans sätt att skriva.

Bok jag oftast rekommenderar: Jag är inte svensk, så jag kan rekommendera min egen bok. Läs min bok, jag är en arbetslös komiker! Men också en persisk diktsamling av Hafez som är helt fantastisk. Den finns översatt till engelska.

Karaktär jag skulle vilja äta middag med: Jag skulle vilja äta middag med Marie Antoinette. Jag har alltid tänkt på kvinnorna som blivit bortgifta precis som jag. Man tänker inte på kungligheterna som blivit bortgifta och hur kvinnorna använts som politiska brickor i utövandet av makt.  Jag hade velat äta middag med henne kvällen innan hon avrättades – tänk om jag kunnat rädda henne!

Bok jag älskade som barn: Min farbror Abbas brukade berätta historier för mig, och i dem var jag alltid hjältinna. Han var en stor sagoberättare och gjorde sagor av allt. Han är faktiskt anledningen till att jag blev författare.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.