Följ oss på sociala medier:
”Detta är hennes första historiska kriminalroman, och det är tydligt a...”Läs mer
”Boken innehåller såväl bra dialoger och personteckningar som en spänna...”Läs mer
”Richard Hobert är suverän på att skildra miljöer, personer och händel...”Läs mer
”Romanen, som är första delen i en planerad serie om Ebba Grönwall är ...”Läs mer
”Går det att skriva en bra deckare, både spännande och underhållande, u...”Läs mer
”Det lugna och vackra fjällandskapet utgör en effektfull kontrast till ...”Läs mer
”... en starkt gripande skildring av kvinnlig vänskap från barndom till...”Läs mer
”Gestalterna har psykologiskt djup och kontext. Intrig, språk och gesta...”Läs mer
”Hannes Dükler har en enastående förmåga att skildra detaljer för att s...”Läs mer
”Bjerre och Casserfelt kan sin sak, det bevisas väldigt tidigt. Tempot ...”Läs mer
”Parallellerna med dagens verklighet är slående.”Läs mer
”Denna bok bjuder på överraskningar som sakta kryper fram. En långsam, ...”Läs mer
”En underbar feelgoodbok som fångar mig från första sidan.”Läs mer
”Ett starkt avslut på en imponerande trilogi som känns som en början på...”Läs mer
”Malin Thunberg Schunke skriver initierat och med ett högt tempo. Skild...”Läs mer
””Sten i siden” är en vemodig, pedagogisk, varm och humanistisk bladvän...”Läs mer
”Det är så vackert, självklart och oerhört svårt.”Läs mer
”Det är ett värdigt avslut på trilogin. Att handlingen är baserad på fö...”Läs mer
”... läsvärt av Emma Ångström. Obehaget stegras i takt med att relation...”Läs mer
”Det är en välskriven debutdeckare som lovar gott, med genomtänkta pers...”Läs mer
”... vacker och balanserad roman där Rees på ett föredömligt sätt låter...”Läs mer
”Bröllop till salu av Ada Wester är ytterligare en trollbindande berätt...”Läs mer
”Hon har en tydlig idé om vad hon vill göra, vem hon...”Läs mer
”Wow, vilken bok! En fantastisk historia som man bara måste fortsätta l...”Läs mer
”På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt...”Läs mer
”Kanske ett starkt ord men jag fullkomligt älskade denna bok. Betyg 5/5...”Läs mer
”Det är välskrivet, roligt, rappt och rysansvärt elakt.”Läs mer
”Kristina Appelqvist har hittat hem. Med en blandning av spänning, mynd...”Läs mer
”Det tar fart med bedårande charm, lätt absurda idéer och underbar väns...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Starkt och upplyftande om kvinnokamp i historisk tid!”Läs mer
”Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”... Per Samuelsson har tillsammans med Lena Ebervall skrivit en brilja...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Skildrat sant och osentimentalt, en roman att riktigt drunkna i.”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”En bok som tar kvinnlig vänskap på allvar, som både berör och...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Stockholms Bokhelg – Piratförlagets program

Premiär för Stockholms Bokhelg!

Vi ser fram emot dagar fyllda med intressanta författarsamtal. Fredagen den 27 augusti inleder vi bokhelgen med programpunkter på Mornington Hotel, adress: Nybrogatan 53. Nedan ser ni programmet dag för dag, varmt välkomna!

 

 

Fredag den 27 augusti

15.00 – 15.20 Kvinnorna byggde välfärden

Prisbelönta journalisten Britt-Marie Mattsson skildrar i den populärhistoriska boken Kvinnorna byggde välfärden den generation kvinnor hon själv tillhör, dvs. den som bröt med det gamla hemmafruidealet och gick ut i arbetslivet. Här i ett samtal med Jan Guillou.

Medverkande: Britt-Marie Mattsson, Jan Guillou

————————————— 

15.30 – 15.50  Vägen till debuten

Många drömmer om att bli deckarförfattare men vägen dit verkar svår och snårig. Hur gör man egentligen för att lyckas? Jacob Lindfors debuterade tidigare i år med Vinterpacket, en rå thriller i militärmiljö och Ulrika Rolfsdotter med Rovhjärta, den första delen i en suggestiv spänningsserie som utspelar sig i Ångermanland. Möt två debutanter som berättar hur de lyckades få sin dröm om ett bokkontrakt uppfylld.

Medverkande: Jacob Lindfors, Ulrika Rolfsdotter

Moderator: Anna Hirvi Sigurdsson

 ———————————————–

16.00 – 16.20 Amelia Adamo – Kvinnoarvet  

Möt magasinsdrottningen Amelia Adamo som med Amelia, Tara och M-magasin blivit en av landets absolut mest välkända tidningsutgivare. Hon har två gånger mottagit Stora Journalistpriset, utsetts till Årets chef och med stor framgång gett råg i ryggen åt flera generationer av svenska kvinnor. I boken Kvinnoarvet berättar Amelia personligt och inspirerande om livet som kvinna och de erfarenheter som uppväxten och karriären givit henne.

Medverkande: Amelia Adamo

Moderator: Ann-Marie Skarp

—————————————————–

16.30 – 16.50 Konsten att skriva tillsammans

Att vara författare brukar anses vara väldigt ensamt, men inte för de som valt att skriva tillsammans. Sjöwall Wahlöö var kanske de första som valde att skriva som duo, men nu ser vi allt fler författare som väljer att samarbeta.  Vilka för- och nackdelar finns det med att skriva tillsammans? Vilka utmaningar stöter man på och hur går det egentligen till rent praktiskt? Möt författarna Lisa Bjerre & Susan Casserfelt och Tiina Nevala och Henrik Karlsson som skriver under pseudonymen Lou Berg i ett samtal om att skriva som duo.

Medverkande: Lisa Bjerre, Susan Casserfelt, Lou Berg

Moderator: Pia Printz

 ————————————————–

17.00 – 17.20 Det enda jag vill är att leva

Birgitta Bergin är en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare inom feelgood- och relationsromangenren. Nu är hon aktuell med Det enda jag vill är att leva – en lite allvarligare roman än hennes tidigare. Boken är skriven under pandemin och handlar en del om den ensamhet många känt under den här tiden. Men det är också en berättelse om en kvinnas frigörelse, livsavgörande möten, vänskap och kärlek förstås! Hör henne berätta om den nya romanen i ett samtal med förläggaren Pia Printz.

Medverkande: Birgitta Bergin

Moderator: Pia Printz

———————————————————-

17.30 – 17.50 Grammatikshow med Sara Lövestam   

Sara Lövestam är författare, lärare, språkvetare och flitigt anlitad föreläsare. Hon är mycket uppskattad språkskribent i Svenska Dagbladet och tillsammans med Patrik Hadenius medverkar hon i inslaget Språkakuten i TV4 Nyhetsmorgon. Hennes underhållande böcker om grammatik har blivit stora succéer, nu senast med Handbok för språkpoliser. Här bjuder Sara på en show om grammatik och språk och du kan vara säker på att du kommer få svar på språkfrågor du alltid undrat över.

Medverkande: Sara Lövestam

————————————-

18.00 – 18.30 Författarmötet

Under ett halvt sekel har Jan Guillou varit aktiv som författare och skribent. Han har fängslat, engagerat och underhållit många läsare. 2020 avslutade han sin svit Det stora århundradet, där han decennium för decennium skildrat 1900-talet. Nu är han aktuell med kolumnsamlingen Att skriva i onda tider. Alex Schulman har allt sedan debuten hyllats av såväl recensenter som läsare, nu senast med Överlevarna. Han driver tillsammans med Sigge Eklund en av Sveriges största podcasts och skriver kolumner för Dagens Nyheter. Möt två författare och personligheter som väcker starka känslor hos sin läsarpublik.

Medverkande: Jan Guillou, Alex Schulman

Moderator: Ann-Marie Skarp

————————————————-

 

Lördag den 28 augusti

11.00 – 11.20 Inspirerande kvinnor

Emma Hambergs Je m’appelle Agneta har nominerats till Årets bok och Årets feelgood. Tusentals läsare har hyllat boken och många har funnit tröst men också inspirerats av Emmas huvudperson Agneta. Romandebuterande Malin Haawind skildrar i De kom från öar Dagmar, en ung och till synes ängslig kvinna som längtar att få ta steget ut i vuxenvärlden och utforska vem hon är bortanför sin ursprungsfamilj. Två kvinnoöden, två olika tidsepoker, men med det gemensamma att det handlar om att ta vara på de möjligheter livet ger, om att växa och utvecklas. Möt två författare i ett samtal om hur de hämtat inspiration för att skapa sina romankvinnor.

Medverkande: Emma Hamberg, Malin Haawind

Moderator: Kerstin Särneö

———————————————————

11.30 -11.50 Samhällsengagerande spänning

Möt två deckarförfattare som valt att skriva kriminalromaner som tar upp aktuella samhällsfrågor och beskriver vårt hårda samhällsklimat. Pascal Engmans kommande bok Kokain skildrar bl. a de mänskliga kostnaderna av droghandeln. Malin Thunberg Schunkes Bara ett spel skildrar det dunkla och hänsynslösa spelet bakom kulisserna i fotbollsvärlden. Hur lyckas man med att skriva riktigt spännande bladvändare med viktiga budskap?

Medverkande: Pascal Engman, Malin Thunberg Schunke

Moderator: Marianne Rundström

——————————————————–

12.00 – 12.20 Förfalskad konst och smutsiga pengar

Det sägs att varannan tavla som säljs är förfalskad och att konstförfalskningar omsätter mångmiljonbelopp varje år. Detta intresserade och inspirerade författarduon Tiina Nevala och Henrik Karlsson som skriver under pseudonymen Lou Berg. Resultatet blev spänningsromanen Gryning. Falsk. som är en hisnande berättelse om förfalskad konst, utpressning och gamla hemligheter som kommer till ytan. Här möter ni dem i ett samtal med konstvetaren och museichefen Patrik Steorn.

Medverkande: Lou Berg, Patrik Steorn

Moderator: Pia Printz

———————————————-

12.30 – 12.50 Att skriva med patos

Micke Leijnegard är en av Sveriges mest kända och folkkära tv-programledare. Hans debutroman Roten till allt ont är en halsbrytande historia om Sverige av idag. En spännande och intelligent berättelse, unik i sitt slag, en studie i gott och ont, rikt och fattigt, rätt och fel. Möt honom i ett samtal med vännen och författarkollegan Jan Guillou, nu aktuell med kolumnsamlingen Att skriva i onda tider, som genom hela sitt rika författarskap haft förmågan att sätta fingret på och lyckats belysa vårt samhälles orättvisor.

Medverkande: Jan Guillou, Micke Leijnegard

Moderator: Ann-Marie Skarp

————————————————————-

13.00 – 13.20 Personligt med Adamo, Hamberg och Wollin  

Hur personlig och självutlämnande kan man vara som författare och skribent? Möt Amelia Adamo, Emma Hamberg och Malin Wollin som alla tre med humor, glimt och skarp penna delar med sig av sina livserfarenheter i böcker, krönikor och tidningsartiklar. Varför har de valt att vara så öppna mot sina läsare och är det svårt att göra avvägningen om hur personlig man kan vara?

Medverkande: Amelia Adamo, Emma Hamberg, Malin Wollin

Moderator: Kerstin Särneö

————————————————-

13.30 – 13.50 Spelet bakom fotbollsplanen

Malin Thunberg Schunke har skrivit Bara ett spel, en högaktuell roman som skildrar det ekonomiska spelet bortanför fotbollsplanen. Om en värld full av pengar, glamour och framgång. Men också om dess baksidor, att flyttas mellan klubbar, att få sitta på avbytarbänken och inte få speltid. Här i samtal med Olof Lundh (Sporten och livet enligt Lundh), en av våra främsta fotbollsjournalister, som ger sin syn på fotbollsvärlden. Pågår det mycket fuffens, är fotbollsspelarna hårt utsatta, borde man införa nya regler?

Medverkande: Malin Thunberg Schunke, Olof Lundh

Moderator: Marianne Rundström

————————————————————

14.00 – 14.20 Att skriva bladvändare i militärmiljö

Genren Technothriller har länge varit icke-existerande i Sverige men har de senaste åren förändrats och vuxit i bokutgivningen. David Bergman är utbildad officer vid Militärhögskolan. Han är grundare till det svenska Psyops-förbandet och har tjänstgjort både på Balkan och vid Fort Bragg i USA. Jacob Lindfors är omvärldsanalytiker och har tidigare arbetat med säkerhetspolitiska frågor inom rikspolitiken. Båda skriver råa och spännande bladvändare i militärmiljö. Den militära deckaren innehåller ofta en massa teknik- och vapeninformation och termer som inte är självklara för läsarna.  Hur gör man för att berättelsen ändå ska flyta och bli lättförståelig och spännande?

Medverkande: David Bergman, Jacob Lindfors

Moderator: Anna Hirvi Sigurdsson

———————————————

14.30 – 14.50 Krypande spänning

Spänning som kryper under huden, känslan av underliggande fara och ondska är några stilgrepp som karaktäriserar den psykologiska thrillern. Möt Mats Strandberg som gjort stor succé med sina skräckromaner, nu senast med Konferensen och Emma Ångström som skriver nervkittlande och stilsäkra psykologiska romaner, nu aktuell med Till de döda, i ett samtal om genren och varför det är så tillfredsställande att skrämmas.

Medverkande: Mats Strandberg, Emma Ångström

Moderator: Marianne Rundström

 ——————————————-

15.00 – 15.20 Vikten av research

Med Ljudet av fötter som kom i våras inledde Sara Lövestam sitt största romanprojekt hittills och det har varit ett arbete som inneburit mycket research. Sara lärde sig b la att släktforska eftersom huvudpersonen Monika ägnar sig åt det. Malin Haawind romandebuterar i dagarna med De kom från öar, den första boken i trilogin om Dagmar och Holger som tar sin början 1945 i Slite på Gotland. Malin har hämtat en hel del inspiration från sin egen släkt i sitt skrivande, men hur har hon arbetat i övrigt med researchen? Möt två författare som skriver historiska släktromaner i ett samtal om hur de båda jobbar med research.

Medverkande: Sara Lövestam, Malin Haawind

Moderator: Kerstin Särneö

—————————————

15.30 – 15.50 Autentisk spänning

Pascal Engman har på kort tid kommit att bli en av Sveriges mest lästa författare med sina kriminalromaner om Vanessa Frank, nu aktuell med Kokain. Hans samhälleliga iakttagelseförmåga och journalistiska ådra löper som en röd tråd genom hans författarskap. Lisa Bjerre & Susan Casserfelt är en ny författarduo som utkommit med kriminalromanen Ensamt vittne som på ett mycket realistiskt sätt skildrar brutal gängkriminalitet. Boken har jämförts med den populära TV-serien Den tunna blå linjen. Hur lyckas man bygga upp spänning med ett socialt engagemang och hur skriver man trovärdigt om en värld man själv befinner sig långt ifrån?

Medverkande: Lisa Bjerre, Susan Casserfelt, Pascal Engman,

Moderator: Marianne Rundström

—————————————–

Söndag den 29 augusti

 

12.30 – 12.50 Personligt i romanens form

Ljudet av fötter, del ett i Sara Lövestams romansvit om Monika är Saras mest personliga hittills. Boken handlar b la om längtan efter ett barn och precis som Monika i boken har även Sara genomgått många fertilitetsbehandlingar och ställt sig frågan: Är barn meningen med livet och vad händer om jag inte kan få barn? Sorgen och smärtan över att få flera missfall och inte lyckas behålla ett barn har Emma Ångström valt att skildra i sin nya psykologiska thriller Till de döda, där huvudpersonen går igenom det Emma själv genomgått. Hör författarna berätta om hur det är att skriva fiktivt om egna erfarenheter.

Medverkande: Sara Lövestam, Emma Ångström

Moderator: Kerstin Särneö

—————————————————-

13.00 – 13.20 Supernatural Crime

På senare tid har intresset för kriminalromaner och TV-serier med övernaturliga inslag växt sig större och fler och fler författare rör sig nu i ett gränsland mellan den traditionella deckargenren, fantasy och skräck. Författarduon Mattias Leivinger & Johannes Pinter har med Idag dör alla gudar avslutat sin trilogi om De mörkermärkta. Här berättar de varför de valt att skriva gränsöverskridande och vad det är med det ockulta som lockar.

Medverkande: Mattias Leivinger, Johannes Pinter

Moderator: Anna Hirvi Sigurdsson

————————————————

13.30 – 13.50 Att skildra herstory

Anna Laestadius Larsson har i hela sitt författarskap skildrat kvinnornas roll i historien, b la i den mycket populära Barnbruden-trilogin och nu senast i Svårmodets döttrar där hon skildrar kvinnors verklighet under 1900-talets första hälft. Prisbelönta journalisten Britt-Marie Mattsson skriver i den populärhistoriska boken Kvinnorna byggde välfärden om den generation kvinnor hon själv tillhör, dvs. den som bröt med det gamla hemmafruidealet och gick ut i arbetslivet. Hör dem i ett samtal med Amelia Adamo om att skriva kvinnornas historia.

Medverkande: Anna Laestadius Larsson, Britt-Marie Mattsson

Moderator: Amelia Adamo

———————————————

14.00 – 14.20 Varför älskar vi relationsromanen?             

Kärlek, relationer och livsavgörande resor verkar aldrig sluta att intressera bokläsarna. Vi kan helt enkelt inte få nog av relationsromanen! Vad är det som gör att den här genren är så populär? Möt två av Sveriges mest lästa och uppskattade författare inom genren: Camilla Davidsson, författaren bakom de hyllade serierna om Emma och familjen Bergendahl, i höst aktuell med romanen En storm i juletid och Birgitta Bergin som lagom till Stockholms bokhelg utkommer med Det enda jag vill är att leva. Birgitta har skrivit tretton romaner inom genren, b la succétrilogin om Anna Holm.

Medverkande: Birgitta Bergin, Camilla Davidsson

Moderator: Pia Printz

———————————————-

14.30 – 14.50 Roten till allt ont

Något oerhört händer bakom Stockholms dyraste fasader. Miljoner försvinner spårlöst från miljardärers bankkonton. Paniken bland riskkapitalisterna urartar snart i ett ramaskri. Vem har mage att stjäla från de rika? Micke Leijnegard, en av Sveriges mest folkkära programledare, romandebuterar i höst med Roten till allt ont, en spännande och intelligent historia, unik i sitt slag – en studie i ont och gott, rikt och fattigt, rätt och fel. Här berättar han för Jan Guillou om tankarna bakom boken.

Medverkande: Micke Leijnegard

Moderator: Jan Guillou

—————————————————

15.00 – 15.20 Slutet på historien

Förra året avslutade Jan Guillou romansviten Det stora århundradet. Romanserien inleddes med Brobyggarna där vi fick lära känna de tre norska bröderna Lauritzen och utifrån dessa bröder har vi i tio böcker fått följa släkten Lauritzen genom hela 1900-talet. Med Slutet på historien har Jan gått i mål med sitt gigantiska och mest omfattande bokprojekt, nu får du tillfälle att höra honom berätta om dekalogen Det Stora århundradet.

Medverkande: Jan Guillou