Följ oss på sociala medier:
”Med skicklig hand och stor smarthet gifter hon ihop allt till en...”Läs mer
”En livsbejakande, varm och generös historia, där mörker plötsligt kan ...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Det är intressant, hemskt och sorgligt. Men samtidigt viktigt, det var...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”Berättelsen om det journalistiska arbetet att avslöja IB och det polit...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Malin Haawind tecknar ett säkert porträtt av miljön, mellan raderna hö...”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”... kort sagt, det är riktigt underhållande läsning! ... helhetsintryc...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Victoria Björn Blomqvist om I frusna spår

Den andra boken i Sälen-serien, I frusna spår, tar sin början när Alice Leander hittar ett gammalt mystiskt vykort i källaren hos sin mormor. Det återfinns bland minnena efter hennes morfar, som på 50-talet var elitlängdskidåkare. Det här är upptakten till en skrämmande resa bakåt i tiden, försvinnanden, en mordhistoria och en kamp mot makter som fortfarande än idag verkar göra allt för att hålla saker och ting hemliga.

Min morfar tävlade i det svenska skidlandslaget på 50-talet och likt Alice har jag lyssnat till berättelserna och följt med på fantastiska äventyr i skidspåret. Jag har studerat priserna i pokalskåpet och läst artiklarna, bläddrat bland fotografierna. Men det är först sedan jag blivit vuxen som jag förstår vidden av vad min morfar, och de andra idrottsmännen och kvinnorna med honom, faktiskt åstadkom. Och jag hisnar över slitet, kampen och uppoffringarna.

Tillvaron i norra Värmland i början av förra seklet var för många tuff och fattig, så även för min morfar och hans sex syskon och far. Och som finskättling på den tiden tänker jag mig att det hårda livet kanske var ännu lite hårdare, jantelagens långa arm skoningslös och avundsjukan ful. Sådant präglar naturligtvis människor och påverkar dem för alltid. Ännu större anledning att försöka lyfta fram de mest otroliga prestationerna och ge de som aldrig gav upp det erkännande som de förtjänar, även om det ibland sker alltför långt i efterhand.

Idén till I frusna spår har funnits med mig i ungefär femton år. Jag älskar historia och jag älskar spänning och ofta finns inspiration till båda alldeles nära oss. I det här fallet har jag länge vetat att jag vill skriva en berättelse, uppdiktad i sin helhet men inspirerad av min morfars liv och karriär. Det är därför med en stor dos personliga kopplingar och massor av känslor som jag nu lämnar boken vidare till läsarna. Och vad passar inte bättre än att göra det genom att få återvända till fjällen och Sälen med dess fantastiska och spännande miljö!

En av de största utmaningarna med att skriva I frusna spårhar varit att just balansera små, autentiska detaljer med fiktion. Det finns specifika och personliga minnen invävda här och var som jag gärna vill dela med mig av men samtidigt behålla i mitt hjärta. Och eftersom den främste idégivaren inte längre finns kvar bland oss kan jag bara hoppas att jag lyckats någorlunda med avvägningen.

Den andra utmaningen har varit att, trots de många historierna om framgång och motgång, tampas med den eviga förbannelsen över att jag borde ha frågat mer när tid fanns. Kanske är det alltid så, att tiden inte verkar räcka till.

Jag hoppas att I frusna spår ändå lämnar efter sig en känsla av det aldrig är för sent att ställa saker och ting till rätta och att den befäster att de vi älskar är mer än sina prestationer och framgångar.

Min morfar var inte ”Likenäsarn” för mig, han var morfar.