Följ oss på sociala medier:
”Samtidigt finns det mycket kraft i Malin Wollins kaotiska känslosvall,...”Läs mer
”Kolumner är framför allt förmågan att skriva fram en tydlig röst. Ordv...”Läs mer
”Liza Marklund har ett driv i sin story, som de flesta andra...”Läs mer
”En lättläst, finstämd berättelse om vänskap, kärlek och om att våga. ...”Läs mer
”Men den här boken är så mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Intervju Hur man närmar sig ett träd

Ny bok och ny skiva inom loppet av två veckor – hur känns det?
Som Heinz tomatketchup på flaska, ungefär.

Berätta, hur kom boken till?
Den första oktober 2003 for jag till London för att skriva musik en hel månad. Jag åkte iväg för att få möjlighet att stanna i en tanke, en känsla, under en längre tid utan att behöva störas av vardagsgrejor. Men redan första dagen blev jag skräckslagen. Hur gör man när man skriver en låt? Jag vet inte… hjälp!
Eftersom jag kände igen känslan bestämde jag mig för att skriva ner allt som hände med mig under skrivperioden, för att kunna plocka fram nästa gång jag skulle skriva något. Och efter ett år av skrivande kände jag att det jag skrivit kanske även var intressant för andra människor som har ett kreativt jobb – eller som helt enkelt bara ska ta sig från a till b. Så då, efter ett år, bestämdes det att det jag skrivit skulle bli en bok.
Att skriva den här boken hjälpte mig att tränga djupare in i själva musikskrivandet. Man kan säga att boken blev min samtalspartner och musiken hennes svar.

Vilken etikett skulle du själv sätta på Hur man närmar sig ett träd?
Jag brukar kalla den för en färdbok. Man får följa med på en tre år lång tur med Eva D, från det första tankefröet ända fram till att jag står på scen och sjunger mina sånger.

Är detta det första du skriver för vuxna i litterär form?
Ja, nästan. Jag har även skrivit en kort novell i en antologi som heter MÄN.

Nu har du skrivit fyra böcker och är helt klart Författare. Känner du dig som en sådan?
Under de senaste tio, femton åren har jag känt att jag helst vill kalla mig skrivare. Jag skulle visst kunna tänka mig en framtid som enbart skrivare, men då även skrivare av musik. Utan skrivandet är jag inte hel, men jag kan överleva utan att stå på scen.

Man blir ofta sugen på mat när man läser. Har du någonsin funderat på en kokbok?
Jag har en fil i datorn där jag försöker skriva ner mina bästa recept, de som familjen säger att jag aldrig får glömma. För mig är matlagning ett underbart uppfinnande som påminner lite om musikskrivande. Att göra något nytt som man aldrig förut smakat, lägga upp det på tallrikar och säga varsågod och sedan är det borta – vilken underbar konstart! Konst i nuet! Tilläggas bör dock att även jag har vardagar då jag önskar att det fanns ett matpiller som kunde göra en mätt istället för mat.

Media får en del kängor i boken…
-Jag tror många har fått uppfattningen att jag hatar medier och att jag hatar att bli intervjuad, vilket inte är riktigt sant. Men jag tycker att de flesta medier handskas vårdslöst med människor. Att människan är till för medierna, istället för tvärtom. Alltför ofta ser jag min bild i tidningen men läser om någon helt annan.

Hur såg du på det här med ”personligt” och ”privat” när du skrev?
Boken handlar ju i huvudsak om mitt arbete, mitt skrivande. Men skrivandet är ju mitt liv, det går inte att skilja dem åt. Även om boken ger en inblick i mitt privata liv på ett helt annat sätt än mina sånger, går det en klar gräns. Samtidigt skrev jag enbart för mig själv under lång tid, så tonen blev en annan än om jag skrivit för andras ögon redan från början.
Jag är en sådan människa som anser att vissa saker ska levas och inte skrivas, vissa saker ska pratas och vara flyktiga och vissa saker ska bara finnas i mitt huvud.

Har du fler bokidéer i huvudet?
Jag har ett antal idéer som jag skulle vilja förverkliga, men inget jag vill prata om. Och vad gäller Lars & Urban så fick jag ett brev från dem häromdagen med en fantastiskt spännande historia, som jag tror att jag ska skriva ner. Hoppas jag får tid till det nästa år.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.