Följ oss på sociala medier:
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Vill du ha filmisk action och spänning? Läs då Björn Paqualins trilogi...”Läs mer
”... kul läsning, skön hämndkänsla...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”En spännande bok som inte är den typiska spänningsromanen utan utspela...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”En realistisk och kärleksfull berättelse med ett persongalleri som kän...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

Intervju Dubbla slag

Malin Persson Giolitos debutroman Dubbla slag utspelar sig på ett advokatkontor. En värld där unga hungriga singeltjejer har framtiden för sig – ända tills de skaffar barn och alla dörrar slås igen.
– När man skaffar familj är det inte längre någon som pratar om jämlikhet.

Varje nyårsafton så länge hon kan minnas har Malin Persson Giolito gett sig själv nyårslöftet att skriva en roman.

– Förra året så sa jag till mig själv att antingen gör du det, eller så släpper du det, berättar Malin från hemmet i Bryssel där hon bott och verkat i drygt tio år, först som utstationerad advokat för svenska advokatbyrån Mannheimer Swartling och sedan ett halvår som jurist på Europeiska kommissionen.

– Att skriva romaner har alltid varit en dröm. Men så blev jag advokat och under många år hade jag så roligt med det att det inte fanns tid för annat.

Men att vara advokat är ett tufft yrke, särskilt när man är kvinna. Efter sin tredje mammaledighet visste Malin Persson Giolito att hon måste byta arbetsplats. Medan hon sökte nytt jobb fick hon äntligen möjlighet att uppfylla sin dröm och på mindre än ett halvår skrev hon romanen Dubbla slag. Den skickade hon till Ann-Marie Skarp på Piratförlaget och blev antagen.

– Det känns fantastiskt. Jag hade ju aldrig egentligen vågat hoppas på att de ville publicera den, speciellt inte eftersom Piratförlaget ger ut så pass få debutanter per år. Jag ville mest att ett proffs skulle läsa den och göra en bedömning av om det var en roman eller inte.

Och det var det. Efter att ha bearbetat manuset några gånger (”det är svårt att släppa men min redaktör försöker få mig att förstå att den är färdig nu”) och skickat iväg den till tryckeriet, håller hon som bäst på att försöka formulera för sig själv vad för slags roman hon egentligen har skrivit.

– Bokens grundläggande frågeställning är: Hur behandlar näringslivet en kvinna som vill göra karriär och hur mår den kvinna som försöker? Men även om boken kretsar kring de frågorna och dubbelmoralen som finns i Hannas bransch, så är den helt enkelt en skönlitterär roman som jag hoppas ska vara underhållande.

– Sedan vore det bra om den kan väcka debatt om kvinnors villkor i karriären. Det vore inte helt fel om några personer i näringslivet läser den och får en tankeställare.

Dubbla slag handlar om Hanna, en ung och lovande jurist som blir headhuntad från en advokatbyrå i New York till den attraktiva och prestigetyngda advokatbyrån Lemmel & Davidsson i Stockholm. Men från att ha varit en het påläggskalv med löften om en framtid som delägare, falnar intresset för Hanna när hon får barn. Två barn senare och halvvägs in i en tredje graviditet är hon definitivt inte intressant längre. Hon blir satt på allt mindre betydelsefulla arbetsuppgifter.
Till slut räknas hon inte alls, samtidigt som hennes man gör spikrak
karriär och klättrar i graderna.

Malin Persson Giolito beskriver det som att Hanna utkämpar flera slag, både på jobbet och hemma. På kontoret slits hon dessutom mellan viljan att vara en bra advokat och de krav som ställs av arbetsgivaren.

– Jag tycker att det finns en fruktansvärd dubbelmoral inom näringslivet, och kanske i synnerhet inom advokatbranschen. Man försöker låtsas som om det finns full förståelse för de problem som uppstår när man ska kombinera karriär med små barn. Man lägger pannan i bekymrade veck och säger att det är klart att allt görs för att åtgärda problemet med att det finns så få kvinnor i toppen.

– Unga tjejer lockas in i den här världen genom att man påstår att det finns genomarbetade jämställdhetsprogram, att det inte är några problem om man så småningom vill skaffa familj. Men när man väl är där, då blir det plötsligt väldigt obekvämt. Då är det ingen som pratar jämlikhet längre.

Hanna har tidigare varit den unga lovande tjejen, och plötsligt blir hon
omsprungen…

– Ja, jag ville skildra hur man från början har sådana härliga förväntningar
på sig själv, ett exploderande yrkesmässigt självförtroende och en uppfattning om vem man är och vilken kompetens man har. Man vill så mycket, man tror att man ska få göra så mycket. Så plötsligt är det ingen som behöver en längre och då står man där och undrar vad som hände? Vad gjorde jag för fel? Det smittar av sig på hela ens personlighet. Och det är svårt att ta sig ur.

Du beskriver en iskall värld och hur Hanna blir oerhört illa behandlad av både arbetsgivare och kolleger. Är det så hemskt i verkligheten?
– Både ja och nej. Det är kanske bäst att börja med att påminna om att Dubbla slag är en roman. Men tyvärr så är min erfarenhet att advokatbranschen kan vara otroligt cynisk och att man kan hitta ganska avancerad mobbning på alla nivåer i hierarkin. Många ägnar oproportionerligt mycket tid åt att tala illa om kolleger och
konkurrenter för att framställa sig själva i bättre dager. Trots att de samtidigt vill framstå som så upptagna att de knappt har tid att hälsa artigt på sina arbetskamrater på morgnarna.

Varför är det så?

– Jag vet faktiskt inte varför så många, särskilt i min egen generation, verkar tycka att det är häftigt att behandla folk som skit. Kanske hänger det ihop med att de är frustrerade av att inte få vara ”en av de tuffa grabbarna”, en av de höjdare inom näringslivet som den här typen av advokater jobbar åt. De verkar ha missat att de har ett yrke som de kan vara stolta över. Istället tror de att deras enda uppdrag är
att tjäna pengar åt andra, att de bara ska se till att verkställa uppdrag utan att ställa några frågor. En bra advokat beter sig naturligtvis inte så. Men med risk för att låta väldigt kvinnlig, vilket är den åttonde dödssynden i min bransch, så tror jag att det lätt blir en otrevlig arbetsmiljö när mänskliga värden får mindre utrymme.

Är det extra tufft för kvinnliga advokater?
– Ja, det vågar jag nog påstå. Inte så länge man spelar på samma villkor, när man kan sitta och skvallra på kontoret in på småtimmarna. Men man får en stämpel så fort man får barn. Jag roade mig med att göra ett litet räkneexempel. 66 procent av dem som går ut juristlinjen är tjejer. De tjejerna är otroligt attraktiva för de affärsjuridiska byråerna för det är tjejerna som har de bästa betygen. Därför är mer än hälften av dem som anställs också kvinnor.
– Men enligt Advokatsamfundets statistik har den siffran sjunkit
till 20 procent kvinnor efter bara fem år. Det behövs ingen tredjegradsekvation
för att räkna ut vad som händer i tjejernas liv under de där fem åren. Att bli delägare på en affärsjuridisk advokatbyrå brukar ta ungefär sju, åtta år. Och på de fyra största advokatbyråerna i Sverige är 19 av sammanlagt ungefär 230 delägare kvinnor, om jag har räknat rätt. Det är ju rena rama medeltiden ur jämställdhetsperspektiv. Och det är inte siffror som har förbättrats märkbart de
senaste åren.

Även om idén till romanen kommer från Malins egen ”misslyckade karriär på Mannheimer Swartling” är hennes roman inte självbiografisk
.
– Hanna i boken är inte jag. Jag har mer gemensamt med andra kvinnliga karaktärer i boken än med henne. Men jag har ju samlat upplevelser från mig själv, kompisar och kollegor som har försökt göra karriär och samtidigt skaffa barn och familj. Så det är ingen science fiction direkt.

Malin Persson Giolitos bok handlar också om svårigheten att kombinera barn och karriär ur ett familjeperspektiv, hur Hanna och maken Johan faller in i klassiska könsroller och hur relationen sätts under stark press när två heltidsarbetande makar samtidigt försöker göra karriär.

– Det kändes viktigt att skildra just den biten, som jag tror är oerhört vanlig. Hur båda lätt glider in i könsroller när man får barn. Även om bägge två egentligen vill något annat. Det pratas mycket om jämställdhet men många vågar inte erkänna hur det verkligen ser ut. Man låtsas att man lever jämställt fast man inte gör det.
Kvinnorna skäms för att de tar huvudansvaret och de är rädda för att kompisarna
ska ifrågasätta – ”vad har du för karl som inte tar sitt ansvar?”

Boken beskriver även hur Hanna slits mellan jobbet och barnen.
– När man går från jobbet klockan sju på kvällen på en advokatbyrå så betraktas det som att man går hem tidigt. Och går man klockan fem då tror folk att man arbetar deltid. Och det är ju klart att det är extremt svårt att kombinera ett sånt liv med barn, kommer jag hem klockan sju träffar jag mina barn i en kvart. Sedan sover de. Men jag har aldrig ställt upp på det. Jag gick ”redan” klockan fem, halv sex för att vara med mina barn och då förvandlades jag omedelbart från
karriärist till löneslav. Och det är också det som drabbar Hanna. Hon räknas inte när hon väljer barnen.

Skulle du rekommendera dina egna döttrar advokatyrket?

– Ja, faktiskt. Jag brukar få den frågan ibland och jag skulle ändå det för att det är ett jätteroligt yrke. Dessutom så tror jag ju att det är ett yrke som går att kombinera med familjelivet om man bara kunde få slippa fördomarna och få lite stöd av kollegerna.

– Men jag skulle säga åt mina döttrar att om det blir jobbigt så är det inte deras fel. Och att de måste ställa krav och tänka på sig själva i första hand. Att de inte ska vara rädda för att säga att ”det här ställer jag upp på, det här ställer jag inte upp på.”


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.