Psykiska störningar försvårar fallet Quick
Hon om någon borde veta. År 2002 disputerade hon i processrätt med en doktorsavhandling där hon försökte svara på de vanligaste och svåraste etiska frågorna som alla försvarsadvokater ställs inför. Hur man väljer att agera i en situation där ens klient ljuger om sin skuld handlar snarare om vilken inställning man har som advokat än om man gör ”rätt” eller ”fel”:
– Antingen går man på den mer auktoritära linjen där man tror sig veta vad som är sanningen och vad som är bäst för sin klient. Då kan man köra över honom och försöka få honom friad trots att han erkänner. Eller så väljer man det jag kallar vapendragar-linjen, att alltid kämpa för det ens klient vill, oavsett om man tror att det är sanningen eller inte.
Hon menar att de advokater Thomas Quick hade vid tiden för erkännandena och de fällande domarna valde vapendragarlinjen. De valde att tro på hans erkännanden, kanske mot bättre vetande.
– Alla som försvarat Thomas Quick måste ha ställts inför de här frågorna: är han verkligen skyldig eller söker han bara uppmärksamhet? Samtidigt vet alla advokater att det finns massor av människor som erkänner brott de inte begått. Ett erkännande ska därför inte kunna räcka till en fällande dom.
Speciellt knepigt fall
Thomas Quick har diagnostiserats för diverse psykiska störningar. Det försvårar enligt Lena Ebervall de etiska betänkligheterna för försvarsadvokaten – kanske kan det krävas och förväntas att en försvarsadvokat ”kör över” sin klient om denne inte är kapabel att fatta övervägda, rationella beslut själv?
– Thomas Quick möter inte riktigt de där kriterierna för att man ska kunna resonera sig fram till att vapendragarlinjen är att föredra. För det krävs en människa som är frisk och vid sina sinnens fulla bruk.
Hur det går nu har hon svårt att förutsäga, men hon tror att det blir svårt för försvaret att få resning.
– Det är svårare att få resning än att bli dömd, och så ska det vara i en rättsstat, annars skulle det bli kaos. Omvänt kan man säga att man absolut inte ska bli dömd enbart på ett erkännande. Sista ordet är inte sagt i den här historien.
Läs mer:
Lena Ebervall har tillsammans med Per E Samuelson skrivit Ers Majestäts olycklige Kurt om Haijby-affären.