Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

”Att läsa sina texter på sajten är som att höra sin egen röst på radio”

Sajten Kapitel 1 har varit uppe i en dryg månad. Enligt Piratförlagets Mattias Boström har den gjort succé med flera hundra skribenter som publicerar texter och tävlar om att bli publicerade på Piratförlaget. Här berättar en av skribenterna, Christoffer Carlsson, varför han valt att lägga ut sina texter på Kapitel 1.
 
Hej Christoffer. Varför har du valt att publicera dig själv på Kapitel 1?
– Jag har försökt att bilda en skrivarcirkel, men det har varit svårt att få det att funka. När jag fick höra om Kapitel 1 gick jag in på sidan och kollade runt lite, för att se vilken typ av kritik medlemmarna gav varandra. Både medlemmarna och sidan i sig gav ett väldigt gott första intryck, och jag kände att jag skulle kunna få ut någonting av att bli medlem. För mig är Kapitel 1 en virtuell skrivarcirkel.
Hur var det att se dina texter på sajten första gången?
– Ungefär som att höra sin egen röst i radio. Du sitter i timmar, dagar, veckor, och skriver på någonting som ingen utom du själv tar del av. Sedan läggs den plötsligt ut, och blir tillgänglig för alla som vill läsa den, i en blinkning. Precis som att du hör din egen röst i radio och tycker att den låter annorlunda, ser du på din text med andra ögon.
Hur beskriver du ditt eget skrivande?
– Jag skriver nästan uteslutande berättelser, i romanform eller novellform. Jag är lite av en sucker för människor som lever på gränsen och är nära att försvinna – fysiskt, psykologiskt, spirituellt, vad som helst. Mitt skrivande handlar om människor som skenar utför, tills någonting inuti dem brister, och vad som händer då. Jag är också ett stort fan av svart humor, berättelser där du kan gå från att vilja skratta högt till att bli tårögd av mörka känslor inom loppet av ett hjärtslag.
Var du nervös för hur texterna skulle bedömas?
– Självklart. Till en början var jag nervös för huruvida texterna skulle bedömas överhuvudtaget eller bara passera obemärkta förbi. Men samtidigt som jag var nervös, var bedömningen av min text en av huvudanledningarna till att jag blev medlem; jag behöver förfina mitt hantverk och för att göra det behöver jag hjälp i form av nyttig och konstruktiv kritik.
Hur har mottagandet av dina texter varit?
– Det har genomgående varit positivt och givande. Jag blev väldigt förvånad över hur gärna folk läste och gav kritik. Jag skriver nog bättre nu än för två månader sedan.
Ni verkar ha en så gemytlig attityd där på Kapitel 1, till exempel i forumet, trots att ni alla konkurrerar om att vinna tävlingen – hur kommer det sig?
– Många av oss är främst där för att vi vill möta och prata med människor som älskar att skriva och/eller läsa. Jag tänker inte på medlemmarna som ”konkurrenter”, jag tänker snarare på dem som ’kollegor’. Det som bidrar till stämningen, är att många kreativa och ambitiösa människor har samlats på en och samma plats, och då sker ganska häftiga saker.
Jag hörde att ni var ett gäng från Kapitel 1 som träffades på riktigt häromkvällen, hur var det?
– Det var en kul grej vi ville få till innan julhelgen. Vi var fyra personer som gick till en pub i Stockholm. Det började vid sju på kvällen, och jag tänkte gå runt klockan nio, men vi satt och pratade i nästan fyra timmar, ibland om ganska allvarliga saker och ibland höll jag på att kvävas av skratt. Förhoppningsvis kan den här sortens möten utvecklas och ske i fler städer än Stockholm.
Vilken är den främsta behållningen med Kapitel1 för er användare?
– Bortsett från att vi ständigt ger och får kritik, är det bästa med sajten att jag själv har börjat skriva mer regelbundet. En av de största utmaningarna för en opublicerad författare är att verkligen sätta sig ner och skriva.
Vad skulle kunna förbättras på sajten?
– Sidan har varit lite buggig och i flera fall har böcker försvunnit från medlemmarnas profilsidor, den sortens grejer. Men problemen åtgärdas ständigt. Många på sajten är även nyfikna på den kommande tävlingen (där priset är att få sin bok publicerad på Piratförlaget, red:s anm.). Det förtydligas steg för steg vad som kommer att gälla, men eftersom detta är något som väldigt många engageras av är det viktigt att så mycket information som möjligt ges till medlemmarna och att frågor besvaras så omgående som möjligt.
Vilken funktion fyller Kapitel 1 för användarna?
– Kapitel1 är mer än något annat en mötesplats för de som gillar att skriva och läsa. Den täpper till ett gap som saknats för mig och som jag tror har saknats för många; duktiga, ambitiösa personer som tycker om att ge och få kritik, och vill utvecklas. 

Namn: (Mats) Christoffer Carlsson
Ålder: 22
Bor: Stockholm
Yrke: Studerar till kriminolog vid Stockholms universitet. Har tidigare arbetat som forskningsassistent på IMS/Socialstyrelsen.

Mer läsning: Här kan du läsa Christoffers texter

Artikeln publicerades i december 2008. I augusti 2009 bestämde sig Piratförlaget för att ge ut Christoffer Carlssons bok Vincent Franke.