Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

”Jag tror definitivt att en fantasy- eller science fictionbok kan vinna Bok-SM”

”Jag tror definitivt att en fantasy- eller science fictionbok kan vinna Bok-SM”

I Bok-SM är det några breda genrer som dominerar: ”spänning” och den ganska öppna kategorin ”roman” är vanligast. Men många böcker som tävlar om utgivning på Piratförlaget återfinns även i fantasygenren. 

Vi ställde några frågor till fyra fantasyförfattare som deltar i Bok-SM. Två av dem, Jens Stenman och Joakim Elvesson, ligger högt upp i topplistan och kan i nuläget sniffa på en topp fem-placering. Men det är flera veckor kvar av tävlingen och mycket kan hända. Här är intervjuerna med fantasyförfattarna:

Micke von Bargen.jpg

Mikael von Bargen, tävlar i Bok-SM med boken Ruinernas hemlighet

Beskriver du ditt skrivande som fantasy eller science fiction?
– Som fantasy.
Vad är egentligen skillnaden?
– Båda är fantasivärldar men min teori är att science fiction har teknologi som är överlägsen dagens teknologi och fantasy är underlägsen vår tid. Magi och fantasifigurer har tillagts i båda genrerna.
Hur kom det sig att du började skriva science fiction/fantasy? Vad är det du gillar med genren?
– Det var mest en slump, jag valde fantasy för att det var lättast att komma igång med utan förberedande research. Chansen att låta min fantasi flöda fritt utan andra regler än de jag själv sätter upp.
Vad tycker du om den svenska fantasy-scenen, finns det många svenska författare som du gillar?
– Ärligt talat var det över 15 år sedan jag läste en bok i denna genre själv! Älskade Sagan om ringen men har inte läst Harry Potter, Narnia med flera och inte heller några svenska författare. Det närmsta är väl John Ajvide Lindqvist som jag gillar men jag klassar hans böcker mer under skräck än SF/Fantasy.
Tror du att en fantasy/SF-bok har någon chans att vinna Bok-SM?
– Absolut, jag är övertygad om att den bästa boken vinner oavsett vilken genre den tillhör.

Joakim Elvesson, tävlar med Darien

Skriver du fantasy eller science fiction?
– Min bok Darien tillhör genrekategorin fantasy. Den utspelas i en påhittad värld, skild från vår tid och verklighet. Den utspelar sig i en tid som påminner om vår medeltid, och den har inslag av övernaturliga ting, såsom magi.
Skillnaden mellan fantasy och SF?
– Skillnaden brukar ligga i att science fiction anspelar på just någon form av mera vetenskapligt avancerad verklighet, än den vi själva lever i. Fantasy brukar istället se bakåt i tiden, eller modifiera verkligheten så som vi känner den, med exempelvis magi.
Varför började du skriva fantasy?
– Fantasygenren har fascinerat mig sedan barnsben, då jag ofta drömde mig bort till förtrollade världar. Sedan har jag vandrat genom rollspelandet och litteraturen fram till idag.
Vad tycker du om den svenska sci-fi/fantasy-scenen, finns det några svenska författare som du gillar?
– När det gäller den svenska produktionen inom genren är den smal. Jag tycker om Erik Granströms Svavelvinter, och väntar med spänning på den uppföljare som skall komma. Men annars har jag inte läst speciellt mycket annat. Det finns ett vakuum att fylla och det är roligt att se att så många av kapitel1:s författare har hamnat där!
Har SF/Fantasy någon chans att vinna Bok-SM?
– Jag tror definitivt att en fantasyroman kan vinna Bok-SM. Intresset är starkt bland framför allt unga, men också bland den generation som jag själv tillhör. Det gäller bara att få dem att rösta.

Jens Stenman, tävlar med Drakens dag

Beskriver du ditt skrivande som fantasy eller science fiction?
– Helt klart fantasy.
Vad är egentligen skillnaden?
– SF är något som händer i framtiden, alternativt ”för länge sedan” eller i nutid på en annan värld, med en teknologi eller andra utvecklingar som ännu inte finns i vår värld. Som telepati eller liknande. Fantasy utspelar sig klassiskt i en förgången tid. I övrigt finns berörelsepunkter. Andra intelligenta varelser än människor. Fantasifulla och annorlunda miljöer.
Hur kom det sig att du började skriva science fiction/fantasy?
– Det var nog en slump. På 80-talet spelade jag och ett gäng rollspel. Drakar och Demoner. Som spelledare skapade jag en hel värld och massor av historier. Till det kom ännu fler idéer som aldrig användes. Tio år senare så satt jag där med en dator, idéerna och tiden att förverkliga tanken på att göra en bok av dem.
Vad tycker du om den svenska sci-fi/fantasy-scenen, finns det många svenska författare som du gillar?
– Vet faktiskt inte. Fick rådet när jag började skriva att läsa vad som helst utom just fantasy. Så jag kan inte uttala mig, mer än att jag tycker den är alldeles för liten. Den verkar ha svårt att nå nya grupper och åldrar. Något som jag personligen beklagar då de flesta som faktiskt läser mina manus är 50 år och äldre,
Tror du att en fantasy/SF-bok har någon chans att vinna Bok-SM?
– Nix, egentligen inte. Juryn har stor makt i det hela och jag tror inte Piratförlaget vill ge ut något i den genren. Men jag hoppas att jag har fel…


 

Cecilia Åhman.jpg

Cecilia Åhman, tävlar med Bränt land

Skriver du fantasy eller science fiction?
– Fantasy, definitivt.
Vad är egentligen skillnaden?
– Personligen tycker jag att det verkar som att fantasy mer söker sig tillbaka till äldre traditioner, ofta med medeltidstendenser. SF tycks istället söka sig framåt och föreställer sig hur framtida teknologi förändrar sättet att leva och resa på. Men det finns tillfällen då genrerna är svåra att skilja åt.
Hur kom det sig att du började skriva science fiction/fantasy?
– Jag har alltid varit väldigt fascinerad av sagor och eftersom jag är sladdbarn fick jag spendera mycket tid själv när jag var liten. Ett bra sätt att fördriva tiden på var att hitta på olika fantasi-liknande historier. Det som främst tilltalar mig med genren är att jag får använda fantasin så mycket och att jag kan behandla mänskliga problem i en helt annan miljö.
Vad tycker du om den svenska sci-fi/fantasy-scenen, finns det många svenska författare som du gillar?
– Det finns väldigt få fantasy/sf-författare i Sverige som får uppmärksamhet i samma grad som författare inom andra genrer. Genren har ju länge dragits med en negativ stämpel, vilket är tråkigt. Jag har bara läst någon enstaka svensk författare inom genren och det höll inte alls måttet, tyvärr. Sett till genrens popularitet är det konstigt att fantasyförfattare i Sverige fortfarande får så lite uppmärksamhet.
Tror du att en fantasy/SF-bok har någon chans att vinna Bok-SM?
– Med tanke på att Piratförlaget inte har varit intresserade av genren tidigare så tycks ju chanserna väldigt små. Men med tanke på genrens popularitet så tror jag att en riktigt bra fantasy/sf-roman kunde nå ut till väldigt många läsare, vilket borde tilltala förlaget. Och det finns definitivt en plats att fylla för en framtida svensk författare inom genren!

MER: Intervju med Ann-Marie Skarp, förlagschef på Piratförlaget. Har fantasyböckerna någon chans i Bok-SM?

Läs deras böcker och rösta i Bok-SM på Kapitel1