Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”"Handbok för språkpoliser" är en fin liten bok som förmedlar en massa ...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Bloggare: Ewert Grens

01 juni

Tjänsteärende

Ewert här igen.För sista gången på ett ganska långt tag. Roslund & Hellström fortsätter tjata om att jag ska medverka vid skrivandet av ytterligare några böcker som handlar om mina fall. Nu har jag motvilligt och för att slippa tjatet än en gång gått med på att dom ska få delta i ett par komplicerade utredningar jag just nu är involverad i. Det kommer att ta all min tid framöver – därför gör jag nu ett längre uppehåll med mina mer eller mindre begåvade tankar på den här bloggen. Roslund & Hellströms motprestation blir som förra gången att i böckerna ge utrymme för mina tankar där i stället.

Så tills vi hörs en annan gång, allt gott, Er Ewert.

01 juni

Det definitiva

Ewert här igen.Jag har för första gången i mitt långa arbetsliv tvingats ta beslut om död.
Tre Sekunder.
Jag förstår den bättre nu, titeln.
Beslut om död.
Jag kommer aldrig att göra det igen.

Ewert.

31 maj

Det svarta

Ewert här igen.Kaffet är slut.
Kaffeautomaten i utredningsrotelns mörka och dammiga korridor står stilla. Jag var där nyss, tryckte på dom satans knapparna, det bruna på plastmuggarnas botten, det är tjockt, kletigt, inte ens jag kan dricka det.
Dom sa att Beck och van Veeteren drack dom sista kopparna poliskaffe.
Då vet dom inte mycket om mig. Om oss. Vi som väljer att sitta kvar på tjänsterummet när dom andra för länge sedan gått hem och sett på tv.
Två svarta. Ingen jävla varm mjölk. Inget jävla socker.
Två svarta.
Sedan klarar man natten.

Ewert.

31 maj

Vem är den andre Ewert Grens?

Ewert här igen.Jag blev just informerad om att man håller på att göra film om tre av mina fall. Att man har hållit på med det ett tag. Dom fall som har kallats Odjuret, Box 21 och Flickan under gatan. Främmande människor som sitter och skriver massa manuskript och skarvar vidare på det pojkarna redan har skarvat ihop.

Dom talade en del om roller. Om vem som skulle spela vem. Om vem som skulle spela … mig.

Jag förstår det inte. Varför ringer dom helt enkelt inte?
Vem spelar Ewert Grens bättre än Ewert Grens?

Ewert. Den förste. Den ende.

30 maj

Anni ligger där

Ibland tar det ett och ett halvt år att promenera ett par kilometer.
Jag är framme nu.
Hos henne.Ewert.

30 maj

Min dörr. Mitt hem.

Ewert här igen.Sven är min närmaste medarbetare, kanske närmaste vän. Eller, ja, han är nog min ende vän. Och Hermansson … den dotter jag aldrig fick. Och likväl … när jag nu för första gången på alla dessa år bjuder en annan människa till mitt hem på Sveavägen påstår dom där Roslund & Hellström i slutet av Tre Sekunder att det skulle vara … att det är någon annan som kommer dit, någon annan som ringer på min dörr och som släpps in i mitt … skydd. Den människa som … som sannolikt är den jag tycker allra minst om överhuvudtaget! Slå mig en signal, pojkar. Ni har stört mig med era frågor i tio år nu. Lik förbannat … har ni inte begripit någonting?

Ewert.

29 maj

Japan

Ewert här.Jag såg att dom läste om mig i Japan.
Men …. dom där små strecken och fyrkanterna och … jag förstår inte ett dugg.
Gör du?

Ewert. Kejsaren.

29 maj

Hon

Ewert här igen.Jag var på Berns under vintern. Smög in längst bak, polislegitimationen i handen, förklarade att det gällde ett polisärende.
Hon var där. Siwan. En roll i Cabaret. Fräulein Schneider.

Bergström, Wolff, Wollter var tydligen också med.
Jag såg dom inte.

Ewert.

28 maj

Två gula bollar

Ewert här igen.Hur var den nu? Lösningen på hur vi ska få sexualbrottslingar att avstå från att fortsätta kränka?
Jo.
Vi sätter på dom gröna mössor.
Sedan bestämmer vi att dom alltid måste gå baklänges.
Och om dom inte skärper sig då måste dom också hålla en gul boll i vänster hand.

Det är ju så man försöker göra nu i USA, i Storbritannien. I vissa delstater ska dömda sexförbrytare efter avtjänat straff köra omkring i bilar med göna eller gula registreringsskyltar. I andra ska dom efter avtjänat straff knacka dörr hos grannarna och berätta sin historia. I ytterligare andra ska dom efter avtjänat straff bära elektronisk fotboja dygnet runt. I Storbritannien har man efter avtjänat straff sedan länge publicerat sexualförbrytares namn och bild på nätet. Och för inte så länge sedan dömdes en man att bära en självlysande jacka varje gång han går ut på kvällarna. Jag avskyr dom som kränker andra. Jag har som kriminalkommissarie i trettiofem år sett till att dom fått konsekvenser, låsts in, suttit sitt straff. Det har varje gång varit rätt. Men jag har aldrig trott att det skulle hindra dom från att begå nya brott när dom frigetts. Att dom plötsligt skulle förstå vad som driver dom. För det behövs vård. Utan vård finns beteendet, sjukdomen kvar. Vi kan låta dom köra runt i registreringskyltar med vilken färg som helst, bära hur många jackor som lyser som helst, det gör dom inte friskare, det är inte så att en sexualbrottsling tänker ähum, jag måste ju byta färg på registreringsskylten om jag våldtar den här medmänniskan och sedan avstår. Det handlar om en sjukdom. En sjukdom måste du vårda bort. En sjukdom skiter i färgen på registreringsskyltar. Straffa dom. Hårt. Förakta dom när dom kommer ut. Ãr det vad du känner har jag inga problem med det. Men låt oss aldrig tvinga dem att bära gula bollar eller att gå baklänges och låtsas som om vi gjorde något åt problemet.

Ewert.

28 maj

En gul boll

Ewert här igen.Jag har tidigare lanserat en idé. Jag gör det igen. Eftersom det till och med är mer än så. Det är lösningen på hur vi ska få sexualbrottslingar att avstå från att fortsätta kränka. Vi sätter på dom gröna mössor. Sedan bestämmer vi att dom alltid måste gå baklänges. Och om dom inte skärper sig då måste dom också hålla en gul boll i vänster hand.

Varför?
Återkommer till det ikväll.

Ewert.