Följ oss på sociala medier:
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Vill du ha filmisk action och spänning? Läs då Björn Paqualins trilogi...”Läs mer
”... kul läsning, skön hämndkänsla...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”En spännande bok som inte är den typiska spänningsromanen utan utspela...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”En realistisk och kärleksfull berättelse med ett persongalleri som kän...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer

”Minnet efter mamma får finnas med ännu en gång”

Petra Östergren var med om det ofattbara. Känslorna efter mordet på hennes mamma kläddes i ord och blev grunden till en romantrilogi. Nu kommer första delen av Berättelsen om Esmara.
En liten flicka sitter ensam i ett hus, traumatiserad och stum efter en ofattbar tragedi. Hennes mamma har precis slagits ihjäl och spåren efter mordet syns överallt. Flickan sitter där hela natten, beskyddad av sin hund, innan hon blir hittad av grannen som larmar polis och ringer efter släktingar.
Det är inledningen till Berättelsen om Esmara. Men delvis också slutscenen i Petra Östergrens självutlämnande bok Att komma till ro med det allra värsta. Där berättar hon i korta bilder om uppväxten med sin alkoholiserade mor, stunderna av ren mamma/dotter-lycka, barnets och tonåringens förvirring av de ständiga sveken och det som kom att bli det värsta tänkbara slutet – mordet. Mamman misshandlades till döds av sin före detta pojkvän.

Det har gått 14 år mellan böckerna. Petra säger själv att hon ville utgå från det hon kan något om i sin nya roman. Hon kan sorg. Hon vet hur det är att mista någon man älskar. Och hur man tar sig tillbaka till ett liv som innehåller glädje igen.
Petra Östergren var 22 år när det hände. Inte en liten flicka, som bokens Esmara. Men den brokiga bakgrunden, ensamheten, sökandet efter trygghet i skuggan av äventyr och utmaningar, det delar hon med sin huvudkaraktär.
– Jag förstår att folk kan tro att Esmara är jag. Hon kommer från en liknande erfarenhet men har en annan personlighet. Hon är snarare sådan jag skulle vilja vara.

Esmara växer upp till en rakryggad ung kvinna, med stark integritet och en intensiv längtan bort från glesbygden i Kuivakangas, en by nära Övertorneå. Hon hamnar i Stockholm där hon pluggar på Handelshögskolan samtidigt som hon börjar göra affärer på en expansiv fastighetsmarknad.
Inspirationen till huvudpersonen hittade Petra Östergren under 1990-talet då hon var inblandad i omskrivna feministbråk. Hon hade kontroversiella åsikter om kvinnor och sexualitet och drev ett eget företag med en självförsvarsmodell som affärsidé. Hon blev ett tacksamt villebråd för skvaller.
– Jag fick höra en massa vildsinta historier, men ganska snart kände jag att berättelserna egentligen inte handlade om mig, det verkade finnas ett behov av att prata om en sådan typ av kvinna. Så då tänkte jag att det vore spännande att skapa en sådan skönlitterär figur.

Petra Östergren hoppar vågat mellan verklighet och fiktion. Esmaras efternamn och platserna hon kommer ifrån är autentiska medan bråken om egendomar och mark är påhittade. En karaktär, en bifigur, är hämtad direkt från verkligheten, resten är lekfullt påhittade men baserade på vänner och familjemedlemmar.
Esmara rör sig dessutom i samma miljöer som Petra Östergren rört sig i. I den första delen får läsarna följa med in i den alternativa vänsterrörelsen, militanta feminismen och till gayvärlden – men också till miljöer som författarinnan själv bara varit i utkanten av, som fastighetsvärlden, näringslivet och överklassen.
– Hon går igenom sitt 80-, 90- och 2000-tal i trilogin. För att kunna skriva om det var jag själv tvungen att ha gått igenom det. Nu har jag det. Det har fått mig att mogna och bejaka livet på ett nytt sätt. Jag vill ge läsarna en upplevelse genom en riktig berättelse, låta dem få komma in i en annan värld.

Samtidigt finns en grundfråga som löper som en röd tråd genom hela boken: Hur överlever en ung kvinna ett trauma?
– Hur hanterar man det känslomässigt? Vad får det för effekter i livet, i kärleken och i möten med andra människor?
Men det är också en bok om kärlek och kärlekens helande kraft. Om trevande försök, tillit som långsamt byggs upp. Om en egensinnig karaktär som försöker hitta sin väg, nå toppen och ett oberoende.
Har du bearbetat din mammas död igen under arbetet med den här boken?
– Ja, jag har faktiskt det. Vissa saker som är smärtsamma i boken skrev jag på ren känsla. När man har varit med om det som jag varit med om så finns det med en varje dag. Det behöver inte vara plågsamt hela tiden, men det finns där. Och paradoxalt nog ger det en insikt om och tacksamhet över att få existera, glädjas, leka, älska och bara njuta av livet. Kanske har arbetet med boken framför allt gjort att jag fått en djupare förståelse för mig själv och hur hennes död har påverkat mig.

Inom fyra år planerar Petra Östergren att ha del två och tre klara. Därefter hoppas hon kunna fortsätta med andra skönlitterära bokprojekt.
– Jag har flera idéer och ett påbörjat manus. Tidigare har jag alltid varit driven av att försöka förändra världen med mitt skrivande, jag har varit mer politisk och intellektuell. Det här arbetet är lustfyllt, det känns som en lyx. Jag skulle gärna göra det på heltid resten av mitt liv.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.