Veckans recept (v 47)
Julstolle
En klassisk julkaka fylld med torkad frukt och dränkt i sprit. En kaka som antingen älskas eller avskys. Receptmakaren Monika Ahlberg hör till de älskande.
Ingredienser
350 g russin, gärna blandat gula och bruna
200 g blandade torkade bär, t ex vinbär, körsbär, blåbär, goijibär, tranbär
50 g röda cocktailbär
2 dl whisky eller konjak
150 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl farinsocker eller råsocker
1 msk rivet citronskal
2 stora ägg, rumsvarma
2 msk mörk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
150 g hackade mandlar
1/2 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
75 g valnötter
till pensling whisky eller konjak
Så gör du
1. Lägg den torkade frukten i en kastrull tillsammans med spriten. Koka upp och låt sedan stå att svalna och dra över natten.
2. Rör kraftigt ihop smör och socker så att det blir pösigt. Tillsätt citronskalet. Fortsätt röra och tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner sirapen.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt dem till smeten omväxlande med den torkade, blötlagda frukten. Grovhacka nötterna och blanda dem i smeten.
4. Häll smeten i en form, ca 18 cm i diameter, som är klädd invändigt med smort bakplåtspapper. Smörj även formen lite först så sitter pappret stadigare. Låt pappret gå upp ovanför formen.
5. Grädda kakan i 150° varm ugn i 2–2 1/4 timme. Ta ut kakan och pensla den med whisky, konjak eller någon annan sprit. Slå sedan in den i pappret och gärna ett extra. Låt kallna helt och förvara den väl inplastad eller i en plastburk med lock så behåller den sin fina konsistens i över en månad.