Följ oss på sociala medier:
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Vilken underbart charmig brittisk feelgoodroman! Den är fylld av humor...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”Caféet som aldrig sover tog mig med storm, för nu när boken...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer
”Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill...”Läs mer
”Jag inser att det som gjort djupast avtryck i minnet är beskrivningarn...”Läs mer
”Hans röst i etern följer med in i hans böcker, där hans...”Läs mer
”En gripande berättelse av en debutant som jag ser fram emot att...”Läs mer
”Starkt och osentimentalt om kvinnor som bär både skam och armod och om...”Läs mer
”Ett tag funderade jag på om inte nutida Gertrud kunde ha gestaltats so...”Läs mer
”Vi som inte identifierar oss som språkpoliser, men som ständigt möter ...”Läs mer
”Ebervalls och Samuelsons skildring av fyrtiotalets Stockholm och Köpen...”Läs mer
”Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. ... Skrönor t...”Läs mer
”Jan Guillou har slutfört ett imponerande verk. 1900-talet har fått sin...”Läs mer
”Låt det brinna är en grov, mörk, hård och oförutsägbar deckare som man...”Läs mer
”Det finns flera anledningar att sluka Johan Erlandssons bok om Maj Wah...”Läs mer
”Anne Holt skriver spännande om aktuella samhällsproblem och ger en tro...”Läs mer
”Jag är därför övertygad om att många kommer att ta den här...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Jag skrattade högt åt den här boken! ... Lärarinnan är en välskriven m...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Men David Wibergs roman är också en poetisk dialog, och mer än...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Veckans recept (v 47)

Julstolle
En klassisk julkaka fylld med torkad frukt och dränkt i sprit. En kaka som antingen älskas eller avskys. Receptmakaren Monika Ahlberg hör till de älskande.

Ingredienser
350 g russin, gärna blandat gula och bruna
200 g blandade torkade bär, t ex vinbär, körsbär, blåbär, goijibär, tranbär
50 g röda cocktailbär
2 dl whisky eller konjak
150 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl farinsocker eller råsocker
1 msk rivet citronskal
2 stora ägg, rumsvarma
2 msk mörk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
150 g hackade mandlar
1/2 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
75 g valnötter
till pensling whisky eller konjak

Så gör du
1. Lägg den torkade frukten i en kastrull tillsammans med spriten. Koka upp och låt sedan stå att svalna och dra över natten.
2. Rör kraftigt ihop smör och socker så att det blir pösigt. Tillsätt citronskalet. Fortsätt röra och tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner sirapen.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt dem till smeten omväxlande med den torkade, blötlagda frukten. Grovhacka nötterna och blanda dem i smeten.
4. Häll smeten i en form, ca 18 cm i diameter, som är klädd invändigt med smort bakplåtspapper. Smörj även formen lite först så sitter pappret stadigare. Låt pappret gå upp ovanför formen.
5. Grädda kakan i 150° varm ugn i 2–2 1/4 timme. Ta ut kakan och pensla den med whisky, konjak eller någon annan sprit. Slå sedan in den i pappret och gärna ett extra. Låt kallna helt och förvara den väl inplastad eller i en plastburk med lock så behåller den sin fina konsistens i över en månad.


Prenumerera på Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare. Tips på evenemang och aktiviteter.