Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Anne Holt debuterar som barnboksförfattare

Som författare till en rad framgångsrika kriminalromaner känner vi henne väl. Men barnboksförfattaren Anne Holt är någon helt annan. Hon kommer alltid att bjuda på lyckliga slut.

Att skriva en bok för barn i åldrarna sex–tio år är en helt annan utmaning än den hon är van vid då hon brottas med sina trotjänare till karaktärer, Hanne Wilhelmsen, Inger Johanne Vik och Yngvar Stubø.
– Det är enklare med barnböcker för man slipper all research och kan bara skriva på. Utmaningen är istället att hitta ett sätt att skriva både komplext och enkelt så att både vuxna och barn känner att de har behållning av det de läser, konstaterar Anne Holt.
Hon är omgiven av läsande barn och hennes dotter Johanne fyller nio i år. – Det har blivit problematiskt att få tag i tillräckligt många böcker till barnen. Vi har avverkat de flesta på biblioteket, konstaterar hon.
En sak har slagit Anne Holt när hon själv läser barn- och ungdomsböcker.
Magi- och fantasygenren har fullständigt exploderat. Det kryllar av trollstavar och lasersvärd, alver, orker och parallella världar.
– Jag tycker mycket om de moderna böckerna där fantasin får fritt spelrum, men jag märker att barnen runt mig ibland önskar mer realistiska berättelser, gammaldags historier i Astrid Lindgrens anda. Så jag ville skriva en traditionell berättelse i en modern kontext som ett alternativ till all magi, berättar Anne Holt.

Så föddes tanken om åttaåringarna Maj-Britt och Mars-Britt.
I trädgården bredvid Maj-Britts Solgård-Larsens har plötsligt en ny flicka flyttat in i en äggformad husvagn.En flicka som inte är som Maj-Britt, utan snarare hennes motsats.
Maj-Britt är blyg, försiktig, klok, eftertänksam, har lätt att rodna och till tårar. Hon har långt, mörkt hår.
Mars-Britt Krakow däremot gillar läskiga saker, är inte rädd för någon, har en hund som heter Rambo och det vitaste hår som Maj-Britt någonsin sett.
– Vad heter du, frågar den nyinflyttade grannen första gången de träffas.
– Maj-Britt, säger Maj-Britt.
– Det var ett väldigt gammaldags namn.
– Det har jag fått efter min farmor, säger Maj-Britt. Hon hette Britt.
Och så är jag född i maj. Alltså blev det Maj-Britt.
– Jag heter också Britt. Och jag heter det efter min mormor. Och eftersom jag är född i mars heter jag Mars-Britt!Det blir början på en vacker vänskap och ett hisnande äventyr.
De nya vännerna provar ett livsfarligt familjespel som man får elektriska stötar av om man svarar fel. Polisen kommer på besök sedan Rambo bryskt räddat Maj-Britt undan mobbare. Maj-Britt måste rycka in och hjälpa sin mamma som har fastnat i en repbana högt uppe bland trädtopparna.

I Norge har boken blivit en sådan framgång att den används i undervisningen på flera skolor.
– Man har använt en del problemställningar som jag tar upp i boken och utifrån dem låtit eleverna lösa uppgifter på lektionerna. Reaktionerna har varit fantastiska. Barn blir ju så mycket mer entusiastiska än vuxna när de tycker om något. Jag har fått brev där elever i en klass har ritat varsin teckning om något som händer i boken, berättar Anne Holt.
Hon upplever att könsrollsmönstren i många barnböcker är stereotypa. Antingen är de strikt traditionella – eller också överdrivna åt andra hållet.
När de här två flickorna och deras familjer möts visar det sig att Maj-Britt och Mars-Britt egentligen har mer gemensamt med den andres föräldrar.
– Här har jag försökt att visa att de här två flickorna, som är så olika, ändå kan mötas. Och att båda faktiskt får lov att vara som de är, konstaterar Anne Holt.

För bokens illustrationer står hennes kusin och namne Anne Holt som tidigare bland annat har tecknat böckerna om Kokos, världens minsta elefant.Maj-Britt, Mars-Britt och husvagnen är första delen i en serie böcker som åtminstone kommer att ha en sak gemensamt: De ska sluta lyckligt.
– Jag upplever det som om många försöker att komplicera verkligheten så våldsamt i dag. Barn älskar att det är spännande och läskigt på vägen, men när sista kapitlet är över ska det råda fullständig ordning och harmoni i mina barnböcker, säger Anne Holt.