Emma Hamberg bjuder på julrecept (2012)
Som vi alla vet är det helt okej att totalt gå loss på knäck, glögg, skumtomtar, pepparkakor, lussebullar, ischoklad, kola och allt annat onyttigt under december månad.
I den sjätte luckan hittar vi därför Emma Hamberg, aktuell med romanen Rosengädda nästa!, som inte bara berättar om hur hon går loss på julen, utan också bjuder på ett riktigt smaskigt julrecept.
Emma Hambergs jul:
”Jag tillhör de här brutalt, passionerade julivrarna. Kanske just för att jag som barn inte fick gå loss lika hårt på julen. Med föräldrar som hårdbarkade kommunister hade vi varken jul eller pynt hemma på 70-talet. Ibland drog vi ner kaffeplantan från toaletten och klädde den i hemgjorda röda julpynt med Hammaren och skäran som symboler istället för tomtar.
Uppfostrad i mina föräldrars kommunistiska anda gjorde jag revolution i 10-årsåldern och krävde riktig jul. Som tur var gick denna revolution väl och efter det mjuknade mina föräldrar och plötsligt firade vi jul med emfas. Och det har vi fortsatt med. Jag och mina föräldrar. Syltar, saftar, bakar, steker, rullar, klär, juleljus och risgrynsgröt. Utan hejd och utan ångest. Ren och skär glädje. Så tack kommunismen, för att ni skapat en julälskare av rang!”
Den bästa julkorven
Vanlig korv i all ära, men kom igen, kan det bli godare än en chokladkorv?
Och denna korv gifter sig som bäst med härlig glögg, perfekt framåt småtimmarna dagen innan julafton, när lugnet sänkt sig och hjärnan behöver få lite varma bandage.
50 g smör
125 g mörk choklad
150 g grovt hackade sötmandlar
20 krossade mariekex
½ dl apelsinmarmelad
100 g russin
ev. 2 msk smarrig konjak
florsocker
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull och så ner med resten av ingredienserna (utom florsockret, för det kommer vi till senare). Se till att allt blir rejält genomrört. In med chokladgröten i kylen ett tag, så det kallnar ordentligt. Okej, nu ska du rulla korv här. Upp med smeten på en skärbräda och forma en stor korv, ja vi erkänner, just i detta läge ser inte det hela så aptitligt ut, snarare tvärtom, men vänta bara! Rulla in din lilla korv i plastfolie och skjuts in i kylskåpet över natten.
Nästa dag, när den är kall och hård, rullar du den i florsocker och vips har du en supersnygg chokladvurre! Som är utsökt god och snygg ( likt en chokladsalami!) när du skär upp den i bitar.
>> Läs mer om Rosengädda, nästa! här
Ur Piratförlagets julkalender 2012
Läs också:
1/12: Så firar Mikael Niemi jul
2/12: Lena Ebervalls bästa pynttips
3/12: Al Pitcher skildrar en svensk decemberhelg
4/12: Piratförlaget skänker pengar till Stockholms Stadsmission
5/12: Lyssna på Piratförlagets eget julsoundtrack!
7/12: Fredagstävling: Vi lottar ut kriminalromaner
8/12: Nyskriven deckarnovell av Helene Tursten
9/12: Detta läser Jan Guillou i jul
10/12: Lasse Berghagens bästa julminne
11/12: Kristina Ohlssons godast julrecept
12/12: Läs ett kapitel ur Mark Levengoods Rosor, min kära, bara rosor
13/12: Så firar Martin Beck jul
14/12: Fredagstävling: Vi lottar ut tre romaner!
15/12: Malin Persson Giolitos Julpavlova
16/12: Så firar Ewert Grens jul
17/12: Kom igång med nyårslöfteslöpningen med Martina Haag
18/12: En lyckad jul för Katerina Janouch
19/12: Sara Kadefors senapsgravade strömming
20/12: Sara Lövestam om sitt researcharbete
21/12: Piratförlagets juligaste film- och boktips!