Följ oss på sociala medier:
”Författaren är väl insatt i tidsandan och kvinnohistorien. Mönstret le...”Läs mer
”Sara Lövestam är en gudabenådad ciceron i vårt svenska språk, och tack...”Läs mer
”Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år...”Läs mer
” Författaren behärskar sitt hantverk. ... Jonasson låter sina skrönor ...”Läs mer
”Återigen har författar- och advokatparet skrivit en roman om händelser...”Läs mer
”Jan Guillou går hur som helst lyckligt i mål med sin uppgift....”Läs mer
”Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vil...”Läs mer
”Johan Erlandsson, till vardags journalist på Kommunalarbetaren, har gj...”Läs mer
”Oerhört spännande hela vägen in i mål.”Läs mer
”Min alltför vackra syster är i likhet med Historien om en anständig fa...”Läs mer
”Att gestalta troll trovärdigt är inte det enklaste, men de här författ...”Läs mer
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Patos. Det är drivet och limmet i "De rättslösa". ... De rättslösa dra...”Läs mer
”Personligt och berörande. Inspirerande!”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Det är välformulerat och vasst, men också plågsamt och ibland nästan o...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”I år skulle den brittiska deckardrottningen ha fyllt 130 år. Kristina ...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer

Sara Kadefors senapsgravade strömming (2012)

Utöver alla godsaker på julbordet, bör man ju även få i sig lite riktig mat under jul. Det finns mycket att välja på, men för många är sillen bland det viktigaste. Detta tycker också Sara Kadefors, som finns bakom lucka nummer nitton.

Sara Kadefors är aktuell med den kritikerrosade romanen Kast med liten kniv. Dessutom står hon bakom årets Julsaga, som sänds på P1 på självaste julafton klockan 09.15 och 18.00. I dagens lucka delar Sara Kadefors med sig av sitt bästa julrecept:

Vad är viktigast på julbordet?

Det finns ingenting med julen som är ”viktigt” för mig. Min jul kan se ut hur som helst , även om den sällan gör det. Om man ska välja den traditionella linjen tycker jag som gammal göteborgare absolut att fisken på bordet är det viktigaste, alltså laxen och sillarna. Jag är kraftigt emot köpsill, tycker inte att den är god. Det är superenkelt och mycket godare att göra egen. Den viktigaste ”sillen” på mitt julbord är den senapsgravade strömmingen som alltid är en vinnare. Den är inte svårt att göra, att dra bort skinn från strömmingen är bara roligt! Try it, you’ll like it!

Senapsgravad strömming

Lag
0,5 kg strömming
1/2 dl vatten
3/4 dl ättikssprit
1 msk salt

Dra bort skinnen från filéerna och lägg dem i lagen. Låt stå över natten.

Låt dem rinna av dagen därpå. Torka med hushållspapper.

Sås
1 dl slottssenap
2 tsk dijonsenp
1 msk vinäger
2 dl rapsolja
1/2 dl vatten
4 msk socker
2 krm vitpeppar
1dl finhackad dill

Blanda ihop såsen. Lägg i den och fileerna i en glasburk.

Ur Piratförlagets julkalender 2012

Läs också:
1/12: Så firar Mikael Niemi jul
2/12: Lena Ebervalls bästa pynttips
3/12: Al Pitcher skildrar en svensk decemberhelg
4/12: Piratförlaget skänker pengar till Stockholms Stadsmission
5/12: Lyssna på Piratförlagets eget julsoundtrack!
6/12: Emma Hambergs smaskiga julrecept
7/12: Fredagstävling: Vi lottar ut kriminalromaner
8/12: Nyskriven deckarnovell av Helene Tursten
9/12: Detta läser Jan Guillou i jul
10/12: Lasse Berghagens bästa julminne
11/12: Kristina Ohlssons godast julrecept
12/12: Läs ett kapitel ur Mark Levengoods Rosor, min kära, bara rosor
13/12: Så firar Martin Beck jul
14/12: Fredagstävling: Vi lottar ut tre böcker!
15/12: Malin Persson Giolitos Julpavlova
16/12: Så firar Ewert Grens jul
17/12: Kom igång med nyårslöfteslöpningen med Martina Haag
18/12: En lyckad jul för Katerina Janouch
20/12: Sara Lövestam om sitt researcharbete
21/12: Piratförlagets juligaste film- och boktips!