Följ oss på sociala medier:
”Boken Lärarinnan är både allvarlig och rolig. Och den är både tankeväc...”Läs mer
”Rekommenderas varmt! En bladvändare.”Läs mer
”Författaren har skrivit ännu en rafflande och träffsäker spänningsroma...”Läs mer
”Den är jättehärlig … Solstolsläsning! … det är lite feelgood, den bjud...”Läs mer
”Wiberg blandar vardagsrealism med komik och svärta och jag gillar hans...”Läs mer
”"Drönaren" har utsetts till Norges bästa kriminalroman 2019 och det ha...”Läs mer
”Den lokala deckarförfattaren gör det igen: Levererar en lättläst mordg...”Läs mer
”… man kan se den här boken som en kommentar till det...”Läs mer
”I första halvan av Skrivboken skildrar Kristina Ohlsson vägen fram til...”Läs mer
”Intressant! … Lärorikt. Och en mycket viktig bok för att förstå högerp...”Läs mer
”Tidigare i höstas läste jag första delen om Kajan och Aida, Sweet Loli...”Läs mer
”Efter att ha läst också de andra åtta av Jan Guillous tidigare...”Läs mer
”Livet som singel och 45 mitt i verkligheten beskrivs på ett sådant sät...”Läs mer
”Lövestam har en ton som gör att hon aldrig blir påstridig ......”Läs mer

Sara Kadefors senapsgravade strömming (2012)

Utöver alla godsaker på julbordet, bör man ju även få i sig lite riktig mat under jul. Det finns mycket att välja på, men för många är sillen bland det viktigaste. Detta tycker också Sara Kadefors, som finns bakom lucka nummer nitton.

Sara Kadefors är aktuell med den kritikerrosade romanen Kast med liten kniv. Dessutom står hon bakom årets Julsaga, som sänds på P1 på självaste julafton klockan 09.15 och 18.00. I dagens lucka delar Sara Kadefors med sig av sitt bästa julrecept:

Vad är viktigast på julbordet?

Det finns ingenting med julen som är ”viktigt” för mig. Min jul kan se ut hur som helst , även om den sällan gör det. Om man ska välja den traditionella linjen tycker jag som gammal göteborgare absolut att fisken på bordet är det viktigaste, alltså laxen och sillarna. Jag är kraftigt emot köpsill, tycker inte att den är god. Det är superenkelt och mycket godare att göra egen. Den viktigaste ”sillen” på mitt julbord är den senapsgravade strömmingen som alltid är en vinnare. Den är inte svårt att göra, att dra bort skinn från strömmingen är bara roligt! Try it, you’ll like it!

Senapsgravad strömming

Lag
0,5 kg strömming
1/2 dl vatten
3/4 dl ättikssprit
1 msk salt

Dra bort skinnen från filéerna och lägg dem i lagen. Låt stå över natten.

Låt dem rinna av dagen därpå. Torka med hushållspapper.

Sås
1 dl slottssenap
2 tsk dijonsenp
1 msk vinäger
2 dl rapsolja
1/2 dl vatten
4 msk socker
2 krm vitpeppar
1dl finhackad dill

Blanda ihop såsen. Lägg i den och fileerna i en glasburk.

Ur Piratförlagets julkalender 2012

Läs också:
1/12: Så firar Mikael Niemi jul
2/12: Lena Ebervalls bästa pynttips
3/12: Al Pitcher skildrar en svensk decemberhelg
4/12: Piratförlaget skänker pengar till Stockholms Stadsmission
5/12: Lyssna på Piratförlagets eget julsoundtrack!
6/12: Emma Hambergs smaskiga julrecept
7/12: Fredagstävling: Vi lottar ut kriminalromaner
8/12: Nyskriven deckarnovell av Helene Tursten
9/12: Detta läser Jan Guillou i jul
10/12: Lasse Berghagens bästa julminne
11/12: Kristina Ohlssons godast julrecept
12/12: Läs ett kapitel ur Mark Levengoods Rosor, min kära, bara rosor
13/12: Så firar Martin Beck jul
14/12: Fredagstävling: Vi lottar ut tre böcker!
15/12: Malin Persson Giolitos Julpavlova
16/12: Så firar Ewert Grens jul
17/12: Kom igång med nyårslöfteslöpningen med Martina Haag
18/12: En lyckad jul för Katerina Janouch
20/12: Sara Lövestam om sitt researcharbete
21/12: Piratförlagets juligaste film- och boktips!