Följ oss på sociala medier:
”Detta är hennes första historiska kriminalroman, och det är tydligt a...”Läs mer
”Boken innehåller såväl bra dialoger och personteckningar som en spänna...”Läs mer
”Det är ett mörkt drama om besatthet och utsatthet långt ifrån turistbr...”Läs mer
”Romanen, som är första delen i en planerad serie om Ebba Grönwall är ...”Läs mer
”Går det att skriva en bra deckare, både spännande och underhållande, u...”Läs mer
”Det lugna och vackra fjällandskapet utgör en effektfull kontrast till ...”Läs mer
”Birgitta Bergin lyckas oerhört väl ställa frågan om svåra personliga v...”Läs mer
”Gestalterna har psykologiskt djup och kontext. Intrig, språk och gesta...”Läs mer
”Hannes Dükler har en enastående förmåga att skildra detaljer för att s...”Läs mer
”Bjerre och Casserfelt kan sin sak, det bevisas väldigt tidigt. Tempot ...”Läs mer
”Parallellerna med dagens verklighet är slående.”Läs mer
”Denna bok bjuder på överraskningar som sakta kryper fram. En långsam, ...”Läs mer
”En underbar feelgoodbok som fångar mig från första sidan.”Läs mer
”Ett starkt avslut på en imponerande trilogi som känns som en början på...”Läs mer
”Malin Thunberg Schunke skriver initierat och med ett högt tempo. Skild...”Läs mer
””Sten i siden” är en vemodig, pedagogisk, varm och humanistisk bladvän...”Läs mer
”Det är så vackert, självklart och oerhört svårt.”Läs mer
”Det är ett värdigt avslut på trilogin. Att handlingen är baserad på fö...”Läs mer
”... läsvärt av Emma Ångström. Obehaget stegras i takt med att relation...”Läs mer
”Det är en välskriven debutdeckare som lovar gott, med genomtänkta pers...”Läs mer
”... vacker och balanserad roman där Rees på ett föredömligt sätt låter...”Läs mer
”Bröllop till salu av Ada Wester är ytterligare en trollbindande berätt...”Läs mer
”Hon har en tydlig idé om vad hon vill göra, vem hon...”Läs mer
”Wow, vilken bok! En fantastisk historia som man bara måste fortsätta l...”Läs mer
”På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt...”Läs mer
”Kanske ett starkt ord men jag fullkomligt älskade denna bok. Betyg 5/5...”Läs mer
”Det är välskrivet, roligt, rappt och rysansvärt elakt.”Läs mer
”Kristina Appelqvist har hittat hem. Med en blandning av spänning, mynd...”Läs mer
”Det tar fart med bedårande charm, lätt absurda idéer och underbar väns...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Starkt och upplyftande om kvinnokamp i historisk tid!”Läs mer
”Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”... Per Samuelsson har tillsammans med Lena Ebervall skrivit en brilja...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Skildrat sant och osentimentalt, en roman att riktigt drunkna i.”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”En bok som tar kvinnlig vänskap på allvar, som både berör och...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Nya generationens kriminalförfattare

Nu finns Christoffer Carlssons nya kriminalroman Den osynlige mannen från Salem i bokhandeln. Möt författaren som tilldelats pris i kriminologi och som just påbörjat en serie om polisen Leo Junkers långa resa. 

I Den osynlige mannen från Salem hittas en ung kvinna skjuten till döds i ett härbärge för hemlösa i Stockholm. Tre våningar upp vaknar polisen Leo Junker i sin lägenhet av sirenerna. Under sökandet efter en gärningsman leder varje steg framåt endast längre in i en labyrint, skapad av någon som inte går att fånga. För Leo Junker leder det även tjugo år bakåt till hans uppväxt i förorten Salem.

Christoffer Carlsson, 27 år, är född i Halmstad och bosatt i Stockholm sedan 2005. 2010 debuterade han med Fallet Vincent Franke och året efter utkom Den enögda kaninenDen osynlige mannen från Salem är Christoffer Carlssons tredje bok och den första delen i en planerad serie om polisen Leo Junker.

När Christoffer Carlsson inte skriver romaner forskar och undervisar han i kriminologi vid Stockholms universitet.

Hur hamnade du på kriminologiska institutionen?

– Jag tog studenten i Halmstad 2005 och ville så fort som möjligt lämna stan för att inte bli kvar där, så jag sökte kriminologi på universitetet i Stockholm. Som tur var hamnade jag rätt från början, och fortsatta plugga det. När jag skrev min magisteruppsats 2009 hade jag Jerzy Sarnecki som examinator. Ett år senare strosade jag runt och läste kurser, när Jerzy hörde av sig. Han hade fått ett antal miljoner i forskningspengar för att göra en stor uppföljningsstudie av män och kvinnor som tidigare i livet hade begått brott och behövde någon som ”var bra på att intervjua folk”. ”Och det är väl du, om jag inte minns fel”, sa han och hänvisade till min uppsats. ”Sök till att bli doktorand här.” Så jag gjorde det, kom igenom nålsögat bland alla de andra ansökningarna och började som doktorand 2010.

Avhandlingen handlar om vad det är som gör att människor, som en gång börjat begå brott, fortsätter att göra det och hur det kommer sig att de slutar. Den beräknas vara klar 2014 och är baserad på ett sjuttiotal intervjuer med både de som slutat och de som fortsatt begå brott.

– Tidigare trodde många kriminologer att i stort sett alla som börjat begå brott fortsätter större delen av livet, men med minskande intensitet på grund av ökad ålder. Senare forskning visade att så är det inte alls! Bland de som begår allvarligare brott i ungdomen kommer mellan 90 och 95 procent att ha lagt av när de fyller 30. Det är ett litet, litet fåtal som fortsätter.

Sommaren 2012 tilldelades Christoffer Carlsson ESC Young Crimonologist Award – ett internationellt pris som varje år tilldelas en ung, europeisk kriminolog – för en forskningsartikel publicerad i British Journal of Criminology.

– Det är jätteroligt! Jag är den första svensk som får priset och de som fått det tidigare är forskare som jag i dag ser upp till och vars arbete jag respekterar väldigt mycket.

I sitt skrivande hämtar Christoffer Carlsson inspiration från såväl litteratur, som från film och musik. Bland de litterära förebilderna finns Bret Easton Ellis, Chuck Palahniuk och Amy Hempel, men författaren återvänder även gärna till Sjöwall Wahlöös Roman om ett brott och Michael Chabons The Yiddish Policemen’s Union.

– Litteratur är ju viktigt för det är på den scenen jag själv befinner mig, men jag tror att de författare som bara finner inspiration och källor i litteraturen sällan skriver särskilt bra. Musik är fantastiskt i att kunna fånga en viss känsla eller ett visst ögonblick. Film, bra film, tar ofta med läsaren in i en berättelse på ett helt annat sätt än vad jag som författare kan göra i en skriven berättelse. Det finns åtskilliga teman – kärlek, vänskap, rivalitet, åtrå, ja, whatever – där författare har mycket att lära av filmens värld.

Under skrivandet av Den osynlige mannen från Salem återvände Christoffer Carlsson även till gamla amerikanska polisfilmer, samt filmatiseringarna av Mannen på taket och Mannen från Mallorca – enligt honom, de två bästa svenska polisfilmerna som har gjorts.

– Jag använder dem ofta som referenser i form av en övergripande stämning, tempo eller ton, som jag sedan jämför med vad jag själv vill och försöker göra. Jag älskar exempelvis att Johansson och Jarnebring äter något i nästan varje scen i Mannen från Mallorca, och att de diskuterar det lika ingående som de diskuterar brottet de arbetar med att lösa. Poliser pratar ju om så mycket mer än brott och jag var mån om att försöka få med den dimensionen. Eftersom Den osynlige mannen från Salem på många sätt handlar om polisarbete ville jag se hur svenskt polisarbete skildrats utanför den svenska deckarscenen.

Filmrättigheterna till din andra bok Den enögda kaninen är ju sålda. Vilka skulle du helst se i rollerna?

– Jag skulle väldigt gärna se Thorsten Flinck som ”Jack”. Det skulle kunna bli magiskt. Kristoffer Berglund är en fantastisk skådespelare, som har en viss nerv och närvaro samtidigt som han kan vara väldigt distanserad och sval. En spänning som jag tror skulle passa ”David”-karaktären väldigt bra.

Vad vill du göra i framtiden?

– Inom kriminologin vill jag gärna fortsätta forska och undervisa, på något sätt. En stor, stor behållning av mitt jobb är också att få undervisa studenter i kriminologi, precis som jag en gång började. Så det vill jag gärna göra. Framförallt vill jag fortsätta berättelsen om Leo Junker. Den osynlige mannen från Salem är som en rivstart, och det är en hejdundrande berättelse om brott, kärlek, vänskap och sorg. Men Leo Junkers långa resa har bara börjat, och fortsättningen kommer att bli minst lika häftig.>> Läs mer om Den osynlige mannen från Salem