Årets läsupplevelse – nu i bokhandeln
Nu finns sommarens stora läsupplevelse i bokhandeln – Roslund & Thunbergs roman Björndansen. En berättelse fritt baserad på händelserna kring Militärligan.
Nu finns Roslund & Thunbergs roman Björndansen i bokhandeln. En berättelse om den mest hänsynslösa och uppfinningsrika liga vi har sett i Sverige, men också en roman om en familj och om broderskärlek.
Anders Roslund är den första halvan i den framgångsrika och prisbelönta författarduon Roslund & Hellström – dessförinnan redaktionschef på SVT där han startade Kulturnyheterna.
Stefan Thunberg är manusförfattare och ligger bland annat bakom biosuccéer som Hamilton och Jägarna 2. Han är också den fjärde brodern som inte deltog i den serie bankrån som Militärligan genomförde och som romanen är baserad på.
Vi bad författarna berätta mer om boken och bakgrunden till den:
– – –
Björndansen är er första gemensamma roman – berätta mer om boken:
[Roslund & Thunberg] – Björndansen är en roman baserad på en sann historia om tre bröder och en barndomsvän som bestämmer sig för att med extrem hänsynslöshet, galenskap och uppfinningsrikedom under två år genomföra en serie bankrån. För att sedan, när de är ekonomiskt oberoende, försvinna från den kriminella kartan utan att lämna spår. Men de glömmer en sak – du lämnar alltid spår. Spår som leder längre tillbaka än till det sista rånet. Till någon som känner dem bättre än vad de själva gör. Till någon som format tre bröders sammanhållning och därför ser deras svagheter. Deras egen pappa – han som lärde dem att dansa runt, slå, och besegra björnen.
Hur uppstod samarbetet mellan er?
[Roslund & Thunberg] – Vi träffades första gången på ett manusmöte på SVT fiktion, tidig vår 2009 (i ett helt annat skrivande). Sedan uppstod själva skrivarkärleken som ledde fram till skrivandet av Björndansen våren 2011 när vi sågs igen.
Hur har det varit att arbeta tillsammans? Hur har skrivprocessen sett ut?
[Thunberg] – När jag träffade Anders upptäckte jag att vi hade samma syn på berättelser. En annan sak jag upptäckte var att Anders jobbar jämt. Jag har aldrig mött någon med Anders kapacitet. Dessutom förlorar han aldrig känslan, hur mycket han än skriver. Han skriver som en maratonlöpare som älskar varenda steg han tar. Vi har delat den här historien och gjort den till vår. Jag uppskattar att vi är synkroniserade i vår jakt på de där situationerna, de där som inte kommer att släppa taget om läsaren … det som jagat mig i tjugo år.
[Roslund] – Vi har växellånat dramaturgi från varandra. Det har varit förbannat spännande att vi haft två olika perspektiv. Jag kunde säga ”Stefan, det här är en roman, vi kan stanna kvar i en karaktärs tankar längre än du tror!”, och nån annan gång kunde han säga ”Anders, här berättar vi exakt samma sak två gånger”. Stefan har en underbar energi – han är högdramatisk i korta perioder. Han blir nästan lite galen i de där två minuterna, som en slags crescendo. Det har varit väldigt givande för boken när två energier möts och vi kan dansa på båda sätten.
Björndansen är fritt baserad på händelserna kring Militärligan, där Stefan är den fjärde brodern som inte deltog i rånen. Varför valde ni att skildra detta i romanform?
[Roslund & Thunberg] – Vi var övertygade om att den här historien varken passade filmduken eller som dokumentär berättelse. Den kändes helt enkelt för stor. Den tog plats både inåt och utåt och fungerade inte att tämja i scener och sekvenser – vi ville heller inte styras av dokumentärens absoluta sanningskrav – vi ville kunna smälta samman olika skeenden och därmed förtäta dramaturgin och psykologin i story och karaktär.
>> Läs ett smakprov ur Björndansen här
>> Läs mer om Björndansen