Aktuella romaner om kvinnor i historien
Granskningar visar att kvinnor saknas i historieböckerna. En som dock skildrar kvinnornas historia i romanerna är Anna Laestadius Larsson, aktuell med Barnbruden och Pottungen.
Det var under en guidning på Drottningholms slott som journalisten Anna Laestadius Larsson fastnade för porträttet av Hedvig Elisabeth Charlotta – den yngsta kungliga bruden i modern svensk historia. Vem var denna 15-åring och varför visste vi inget om henne och andra drottningar i historien, när vi vet så mycket om våra kungars liv?
Anna Laestadius Larsson bestämde sig där och då för att lära sig mer om och skriva om prinsessan och kvinnornas 1700-tal. Resultatet blev romanen Barnbruden om den 15-åriga bruden Hedvig Elisabeth Charlotta som levde i slutet av 1700-talet.
Romanen fick fina recensioner och kallades bland annat ”ett intressant bidrag till en kvinnohistoria som fortfarande till stor del är oskriven” (Göteborgs-Posten) samt ”underhållande och lättläst nog att fånga en ovan läsare, samtidigt som den ger inblick i historien och sår frön av feministisk medvetenhet” (Sydsvenskan).
I höstas följdes Barnbruden upp av Pottungen, där vi får återknyta bekantskapen med hertiginnan Charlotta, pigan Johanna och grevinnan Sophie. Just nu skriver Anna Laestadius Larsson på den sista delen i trilogin.
Men det är inte bara Anna Laestadius Larsson som har funderat över underrepresentationen av kvinnor i svensk historia. Dagens Nyheter har granskat fyra läroböcker i historia från de fyra största läromedelsförlagen och kan, genom att räkna antalet namngivna kvinnor och män, konstatera att kvinnor i snitt bara utgör 13 procent av alla personer. Dessutom minskar andelen kvinnor i kapitlen om 1900-talet.
Som exempel skriver DN att i boken Impuls Historia är endast 32 av bokens totalt 324 namngivna personer kvinnor. Och i läroboken Prio Historia, avsedd för elever i årskurs åtta, finns det fler namngivna nazister än kvinnor.
Andra som har uppmärksammat detta är Jennie Lindholm och Eva Bonde som är initiativtagare och redaktörer till den nya tidningen Historiskan. Sveriges första kvinnohistoriska tidning vars första nummer utkommer i höst. På Sveriges Radios Kulturnytts fråga om det finns några risker med att dela upp ”manlig” och ”kvinnlig” historia, svarar Jennie Lindholm så här:
– Det finns det absolut. Att kvinnor uppfattas som en subkultur till den ”riktiga” historieskrivningen. Men alternativt just nu är inget alls. För att ge plats måste vi visa att kvinnor finns och slå hål på myten om att det inte finns några kvinnor att skriva om. Det gör vi genom den här tidningen. Förhoppningen är att inte behöva lyfta fram kvinnor i en separat tidning.
Pottungen kan du hitta som inbunden bok i din bokhandel, tillsammans med Barnbruden som just nu går strålande som pocket.
>> Läs DN:s granskning om kvinnor i historieböckerna
>> Kulturnytt: Ny tidning ska fylla kvinnoluckor i historien
>> Läs mer om Barnbruden och Pottungen