Följ oss på sociala medier:
”Varmt, hjärteknipande och med en gåta som gör läsningen till en riktig...”Läs mer
”Det här är en spännande berättelse förlagd till dagens hårdnande samhä...”Läs mer
”Bästa boken i serien. Läs!”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Hem till Appleby Farm är charmig och livsbejakande, människorna på gå...”Läs mer
”Tredje Monikaboken är om möjligt ännu bättre än de två tidigare. Perfe...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”En mordgåta rullas upp, långsamt och nervkittlande… En verklig bladvän...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Actionfylld militärthriller med internationell atmosfär. Det är verkli...”Läs mer
”Jagformen har gjort Jan Guillou gott. Riktigt gott. ... Guillous som a...”Läs mer
”... svindlande tempo och överraskningseffekter. ... hon har aldrig var...”Läs mer
”Sara Lövestam är halsbrytande rolig, med en förmåga att skriva lätt oc...”Läs mer
”Historieskrivningen ... är en kulturgärning av rang.”Läs mer
”Projekt jul är en välskriven feelgood om känslor av utanförskap och hu...”Läs mer
”Björn Paqualin är också manusförfattare. Det märks. Hans formuleringar...”Läs mer
”"Vem fan är du" borde läsas i alla politiska partier idag. Förutom att...”Läs mer
”Romanen är en riktigt fartig och rolig skröna ... Här finns några rikt...”Läs mer
”Wollin skriver på ett sätt som jag skulle kalla effektfullt. Varje men...”Läs mer
”Här får ni massor av spänning i en underbar förpackning. Passar alltså...”Läs mer
”Boken handlar om sorg, depression, psykoser och övernaturliga fenomen....”Läs mer
”Att bokens undertitel är "Skriftställning 2005-2021" måste förstås läs...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Wow vilken fantastisk bok! Birgitta tillhör en av mina favoritförfatta...”Läs mer
”...en mysig roman, en sådan som man behöver ibland. Jag gillar också a...”Läs mer
”Intrigen fängslar från början till slut trots många förgreningar. Det ...”Läs mer
”Thunberg Schunkes kriminalromaner är alltid ambitiösa med intriger som...”Läs mer
”Rappt och trovärdigt berättat om en tragisk verklighet som snart ingen...”Läs mer
”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer
”Intressant och angelägen läsning är det, för än finns förhållanden att...”Läs mer
”Idag Dör Alla Gudar av Mattias Leivinger och Johannes Pinter är en spä...”Läs mer
”...kapitel för kapitel skruvas spänningen upp och till slut är jag hel...”Läs mer

Tio år som globalt fenomen

Jonas Jonasson är tillbaka med en lika underhållande och knivskarp berättelse som vanligt. I Hämnden är ljuv AB får vi möta karaktärer att både älska och hata, och som på ett eller annat sätt strålar samman genom bokens centrala tema: hämnd.

Med sin femte och senaste roman Hämnden är ljuv AB firar Jonas Jonasson tio år som globalt fenomen. Under tio år har hans fyra böcker sålts i sexton miljoner exemplar och hans dedikerade läsare återfinns i världens alla hörn. Varje morgon vaknar han upp till nya meddelanden från läsare som på olika språk deklarerar sin kärlek till hans berättelser och karaktärer, något som han värderar högre än begåvade recensioner i stora dagstidningar.

År 2009 väcktes Jonas författarkarriär till liv tillsammans med karaktären Allan Karlsson, men författaren i honom hade levt mycket längre än så. Redan i nionde klass uppmuntrades han av sin svensklärare att satsa på skrivandet, och Jonas visste redan då att han skulle bli författare. Men först skulle han bli journalist, starta och driva ett framgångsrikt mediebolag, gå in i väggen och sälja både bolag och bohag. Med en massa tid och pengar till sitt förfogande åkte han till Schweiz för att äntligen skriva klart den bok som han flera år tidigare hade påbörjat. Boken kom att bli känd som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och blev den mest sålda romanen i Sverige år 2010 (och även 2011, om vi ska vara noga).

Hämnd som koncept

Efter det har vi fått lära känna fler av Jonas galna och härliga karaktärer. I hans senaste bok, Hämnden är ljuv AB, får vi bland annat möta en mycket ambitiös entreprenör som börjar fundera kring konceptet hämnd. Kanske skulle det faktiskt kunna vara en affärsidé att ta en saftig timlön för att hämnas oförrätter åt andra? Har man exempelvis en granne som beter sig illa och vägrar ställa sina soptunnor rätt, och den här grannen har ett älskat morotsland, skulle man kunna tänka sig att plantera en häck med enbuskar på sin egen tomtgräns. De växer extremt långsamt, men inom 25 år är de nog så pass höga att den dumme gubben inte har en solstrimma i sitt morotsland.

–  Jag är själv ingen förespråkare av att praktisera hämnd, men det finns så mycket humor i konceptet. Hämnd kan vara klumpig och meningslös, men den kan också vara finurlig och komisk.

I Hämnden är ljuv AB får vi träffa en skrupelfri konsthandlare (som inte vet det ringaste om konst), ovan nämnda entreprenör, en massajkrigare tillika medicinman på villovägar i Stockholm, och ett ungt par som har alla skäl i världen att söka hämnd. Resultatet blir en varm, och stundtals hysteriskt rolig, berättelse om hur ett gäng människoöden flätas samman på det mest oväntade vis.

Kärleken till den fria konsten

Jonas har gjort sig känd för sin berättarglädje, men också för att, mellan de komiskt formulerade raderna, bjuda på träffsäkra och tänkvärda samhällsfenomen. Hämnden är ljuv AB beskriver Jonas som en hyllning till den fria konsten. Centralt i boken är två konstverk som kanske är målade av Irma Stern, kanske är förfalskningar. Kanske är de värda tre miljoner pund, kanske inte mer än en tusenlapp. Och vem som äger dem är högst oklart.

– Boken blir en hyllning till den fria konsten, journalistiken, universiteten, vad du vill, som i allt större grad hotas eller sätts under press. Misshagliga filmer förses med varningstexter i Polen, universitet jagas närmast ut ur landet i Ungern och i Kina uttrycker den yttersta ledningen att konstens huvudsakliga syfte är att tjäna nationen. Vi behöver inte ens lämna Sverige för att höra representanter ur riksdagspartier ha synpunkter på vad som är god konst. Där har vi allvaret mitt i glädjen.

Lär känna karaktärerna

Jonas beskriver sin skrivprocess som en bussresa. När han börjar skriva på en ny roman har han alltid busslinjen klar för sig – han vet vid vilken hållplats han ska starta och var han ska sluta och han känner till ett antal givna hållplatser längs vägen. Resten växer fram under resans gång och texten utvecklas i samarbete mellan honom och karaktärerna.

– Jag lär känna karaktärerna under resan. Efter kanske 300 sidor känner jag karaktären bättre och kan då inse att “nämen, det där han sa på sidan 19 stämmer ju inte alls överens med hans personlighet”, och då får jag gå tillbaka och ändra. Jag fick ändra flera karaktärer i den här boken, bland annat medicinmannen som till en början faktiskt blev för lik Allan Karlsson.

Ny busslinje

Han har ännu inte gett upp hoppet om att, genom sina böcker, göra världen lite bättre. Med en annorlunda höst utan turnéer runt om i världen har han redan ritat ut nästa busslinje.

– Jag har visserligen sålt sexton miljoner böcker, men inte sjutton har det hjälpt. Min betydelse är nog minst sagt begränsad, men jag har i alla fall roligt medan jag arbetar. Kanske borde vi egentligen sitta och gråta åt utvecklingen i världen, men det hjälper ju inte. Det hjälper kanske inte att skratta heller, men det är i alla fall lite roligare.

Uppvuxen: Växjö.

Bor: Flyttat från Gotland till Stockholm.

Familj: Maka och en son.

Gör: Författare och journalist.

Aktuell med: Hämnden är ljuv AB

Bok jag oftast rekommenderar: Röde orm av Frans G. Bengtsson eller Varats olidliga lätthet av Milan Kundera.

Karaktär jag skulle vilja äta middag med: Gud, vad du är besvärlig! Ett personlighetsdrag i mig som jag tror även genomsyrar mitt skrivande, är att jag inte har några idoler. Jag ser inget självändamål i kändisskap och jag blir inte imponerad av någon på grund av titel eller position. Med detta sagt skulle det ändå vara väldigt intressant att ta en öl med Angela Merkel. Och om jag ska välja en fiktiv karaktär blir det Arne Anka.

Bok jag älskade som barn: Jag läste Barnens ö med P.C. Jersild som ung, kanske lite tidigare än vad jag borde ha gjort. Det är ju ingen barnbok, namnet till trots. Men jag tyckte mycket om den.

Sveriges bästa författare är: August Strindberg.

Brukar du läsa ut böcker som du inte gillar? Nej. Och jag klarar inte av att läsa en bok som är dåligt översatt. Den kan vara bra, men är den dåligt översatt slutar jag på sidan 17.

Jag sorterar min bokhylla utifrån: I flyttkartonger just nu. Normalt sett sorterar jag dem nog rent estetiskt, och då utifrån storlek. Jag vill inte att det ska spreta upp.

E-bok och ljudbok eller fysisk bok? Fysisk bok.

Pocket eller inbunden? Pocket – inbunden är så klumpig och svår. ”Pocket med stor text, svarar den gamle.”

Bokmärke eller hundöra? Hundöra, till min sons förskräckelse. Jag går hårt åt mina böcker, det ska synas att de är lästa.

Spara utlästa böcker eller lämna bort dem? Jag sparar dem.