Följ oss på sociala medier:
”Wow, vilken bok! En fantastisk historia som man bara måste fortsätta l...”Läs mer
”På många sätt är det en underhållande färd med Haag på sitt...”Läs mer
”Författaren är bra på att bygga stämningar och hopp vilket förhoppning...”Läs mer
”Det är välskrivet, roligt, rappt och rysansvärt elakt.”Läs mer
”Kristina Appelqvist har hittat hem. Med en blandning av spänning, mynd...”Läs mer
”Det tar fart med bedårande charm, lätt absurda idéer och underbar väns...”Läs mer
”Victoria Björn Blomqvist berättar sin historia i ett väl avvägt tempo,...”Läs mer
”Det blir en spännande resa som pågår i närmare tre veckor med...”Läs mer
”Lindfors bok är skrämmande aktuell. ... det ryska hotet beskrivs med k...”Läs mer
”Romanen dröjer sig kvar i det som gör ont, men har även...”Läs mer
”Det är intressant, hemskt och sorgligt. Men samtidigt viktigt, det var...”Läs mer
”Boken är välskriven och lättläst med ett språk som flyter fint. En ep...”Läs mer
”Vilken dramatik Birgitta Bergin skapar på det lilla skäret, man hör vi...”Läs mer
”På många sätt en ordens och musikens tvillingsjäl till Patti Smith, be...”Läs mer
”... Per Samuelsson har tillsammans med Lena Ebervall skrivit en brilja...”Läs mer
”Både Gryning. Falsk.och senaste Och skuggan fallerär smarta, kunniga o...”Läs mer
”Ur en odramatisk start i en villaidyll bygger Unni Lindell ut en...”Läs mer
”Skildrat sant och osentimentalt, en roman att riktigt drunkna i.”Läs mer
”Nu har hon verkligen nytänt! Hon har ett kolossalt driv i sitt...”Läs mer
”En spännande, lärorik roman... Betyg 4, Mycket bra”Läs mer
”... kort sagt, det är riktigt underhållande läsning! ... helhetsintryc...”Läs mer
”Lisa Bjerre och Susan Casserfelt hittar rätt med mycket i boken. Karak...”Läs mer
”Thunberg Schunke lyckas åter förmedla en intressant och skrämmande ber...”Läs mer
”Det är lågmält beskrivet, med en stor portion humor där även det allva...”Läs mer
”Det är humoristiskt och välskrivet på Emma Hambergs eget livsbejakande...”Läs mer
”... extremt spännande och välskriven. ... Totalt sett visar ändå boken...”Läs mer
” ....debutdeckare med en intressant story om hemligheter och trauman. ...”Läs mer
”Författaren beskriver trions liv på ett medryckande och genomarbetat v...”Läs mer
”Guillou när han är som bäst.”Läs mer
”Appelqvist bevisar att man kan skapa spänning utan blodigt våld. En or...”Läs mer
”... en övertygande comeback. Miljöskildringen imponerar, liksom gestal...”Läs mer
”Emma Hamberg kan konsten att peppa sina läsare; hennes berättelse är...”Läs mer

Kristina Appelqvist om sin nya roman

Vad skulle du göra om du hittade en undangömd låda med tre miljoner i kontanter i ett hus du just fått ärva? Skulle du ta pengarna utan att säga ett knyst till någon? Eller skulle du anmäla att det saknas tre miljoner i bouppteckningen och riskera en konflikt om testamentet? Just detta moraliska dilemma ställs Nina Storm inför, huvudpersonen i Klänning för korta kvinnor, som är första delen i min nya spänningsserie. Boken kan beskrivas som en underhållande spänningsroman om just moraliska dilemman, oförlösta drömmar och kontrasterna mellan storstad och landsbygd.

Nina Storm bor i Stockholm och är kommunikationschef på Myndigheten för kulturstöd. När boken börjar är hon på väg till Mjöbäck, ett litet samhälle i Västergötland där hon just fått ärva prästgården av sin moster, som dött hastigt i en hjärtinfarkt. Efter mötet med juristen, då de går igenom testamentet och bouppteckningen, är Nina ensam kvar i huset. Det är då hon hittar lådan med de tre miljonerna längst in i en garderob. Förmögenheten kommer så småningom på avvägar, något som utlöser en spiral av händelser, både på myndigheten där Nina arbetar och i Mjöbäck där Ninas moster levde hela sitt vuxna liv.

En viktig del i handlingen är de strider som Nina utkämpar med sin chef Diana Wikman, myndighetens generaldirektör. Diana är en känd kulturpersonlighet som utåt uppfattas som karismatisk, kunnig och intressant. Men mot sin personal beter hon sig som en psykopat och hon styr myndigheten med järnhand. Jag tror att alla som haft en dålig chef kommer att känna igen sig i Ninas vånda då hon försöker hantera Dianas lynnighet och oförutsägbara handlingar. När jag mejslade fram Dianas personlighet hämtade jag till stor del inspiration från egna upplevelser Tyvärr finns det alldeles för många dåliga chefer där ute. Små människor med mycket makt som förstör tillvaron för sina medarbetare.

HR-chefen Robert är Ninas kollega och förtrogne. De tycker lika illa om sin chef som de kallar Draken när ingen hör. Robert har en passion för gamla och dyra böcker som får honom att ta oväntade risker, och när Nina inviger honom i hemligheten med de försvunna miljonerna hamnar han i en riktigt farlig situation.

Mina tidigare deckare har utspelat sig i den akademiska världen i Skaraborg, men för den här serien har jag valt andra miljöer. Klänning för korta kvinnor utspelar sig både i Stockholm och i Sjuhäradsbygden i södra Västergötland där jag är uppvuxen. Min pappa var kyrkoherde i Mjöbäck och vi bodde i den prästgård som nu står i centrum för berättelsen.

Trots att jag valt att skriva om mitt barndomshem och min uppväxtmiljö vill jag gärna lyfta fram att Klänning för korta kvinnor inte är en självbiografisk bok. Prästfrun Lilly är alltså inte ett porträtt av min mamma och huvudpersonen Nina ska inte föreställa mig själv, även om jag lånat ut en del av mina egna erfarenheter och upplevelser till henne. Oavsett detta gav researchen i mina gamla hemtrakter blodad tand! Där finns många platser och sammanhang som lämpar sig väl för spänningsromaner, vilket innebär att även kommande böcker om Nina och de andra på myndigheten kommer att utspela sig i Stockholm och i Sjuhärad.

Till sist några ord om bokens titel, Klänning för korta kvinnor. Jag har fått många frågor om den. Vad betyder den? Kommer korta kvinnor att tycka extra mycket om boken? Den sista frågan är lite svår att svara på. Jag är själv ganska kort (159 cm), men boken handlar inte riktigt om korta kvinnors vedermödor i klädbutiker. Titeln är istället svaret på den gåta som ryms i berättelsen och som hänger samman med förmögenheten i garderoben. För att förstå titeln måste man alltså läsa boken!

Kristina Appelqvist